Dünyanın en büyük ülkelerinden biri sayılan ve geniş alanlarıyla bilinen Kazakistan yurtdışı gezisi için itibar edilebilecek yerlerden biridir. Burası birçok Türk boyunun da yaşam alanı olduğundan ötürü, tarihi bağrında büyütmektedir.
Kazakistan Nerededir?
Kazakistan; Türkmenistan’la, Özbekistan’la, Kırgızistan’la, Çin’le ve Rusya’yla komşu konumundadır. Hazar Denizi’ne ve Aral Gölü’ne de sınırı bulunan ülkenin başkenti, eskiden Almatı şeklinde geçmektedir. Şimdilerde ise yeni başkenti Astana olarak bilinmektedir. Sovyetler Birliği’nin (SSCB) yıkılışından sonra, 1991’de bağımsızlığını kazanmıştır.
Kazakistan’a Ulaşım Nasıldır?
Kazakistan çok merkezi bir yerde bulunmaktadır. Haritada da yeri oldukça belirgin olan ve Rusya’ya yakınlığıyla tanınan şehir, Türkiye’den de birçok iş adamının, çalışanın ve turistin de çekim merkezidir. Kars ilinden buraya otobüs yolculukları vardır.
Rusya’ya trenle gidip, oradan Kazakistan’a da geçme olanağınız bulunmaktadır. Ayrıca, başkent Astana’ya direk uçuş seferleri de düzenlenmektedir.
Kazakistan yurtdışı gezisi yapmak adına, birçok yolla ulaşım imkânı elde etmeniz mümkündür.
Kazakistan’da Gezilecek Yerler Nerelerdir?
Kazakistan yurtdışı gezisi için, uğranılacak en temel iki yer, eski başkent Almatı ve yeni başkent Astana’dır.
Almatı’daki Beyterek Kulesi ışıklı ve rengarenk gösterişiyle başınızı döndürecektir. Keza, kuleye çıkış da vardır. Bütün bölgeyi panorama üstünden boylu boyunca izlemeniz olanaklıdır.
İngiliz mimar Norman Foster tarafından yapılan ve modern, koca bir otağ/çadır şeklinde görünen Han Şatır da bölgenin en heybetli yapısıdır. Burada alışveriş merkezleri bulunmaktadır.
Nur Astana Camisi de, görülmesi gereken mimari şaheserlerden birisi konumundadır. Kocaman ve masmavi bir havuzun kenarında, parıldayan altın kubbesiyle ve bembeyaz bir saray görünümüyle göz almaktadır. Hz. Muhammed’e saygı bağlamında inşa edilmiştir. Görkemli bir görüntüsü vardır.
Hoşgörü Ve Barış Piramidi de, Kazakistan yurtdışı gezisi için seçilecek değişik alanlardan birindedir. Birbirinden farklı kimliklerin bir arada yaşadığı, tarihsel bir bölgeyi kaplayan ülkede, bunu temsil etmesi adına böylesi bir piramit yaptırılmıştır. 130 değişik kökenin aktarıldığı binanın tepesine de güvercin kondurulmuştur. İçinde opera binası, Astana Üniversitesi ve 15’in üstünde farklı ibadethane yer almaktadır.
Kazakistan denilince, hem geleneksel müziği, hem operayı ve modern müziği anmak mümkündür. Bu bağlamda, Kazakistan Halk Müziği Enstrümanlar Müzesi’ni gezmeniz de, kültürel düzlemde sizi besleyecektir. 1980 yılında açılan müzede, birbirinden değişik kültürlerin birbirinden değişik enstrümanlarını görebilirsiniz.
Rus etkisinin de hissedildiği ülkenin geniş meydanlarında dolaşma imkânının yanı sıra, kimi dini merkezleri de ziyaret edebilirsiniz. Bu anlamda, Rus mimarisinin en güzel örneklerinden biri biçimden, süslü sarı yüzüyle size gülümseyen Zenkov Katedrali’ni de görebilirsiniz. Katedralin kubbesinde de beyaz, mavi, altın sarısı minik karolar bulunmaktadır. Adeta bir masal binasını andıran katedral, 1900’lü yılların başında inşa edilmiştir.