Kaza Sonucu Ölümleri Azaltacak İlaç Geliştirildi

Açıklanan verilere göre 24 saniyede 1 kişi yolda hayatını kaybediyor. Her sene 1 milyonun üzerinde kişi sadece trafik kazası sebebiyle vefat ediyor. Bilim insanları tarafından geliştirilen ilaç sayesinde bu ölümlerin oranlarının düşmesi artık mümkün.

03.10.2020-17:32 - (Son Güncelleme: 05.10.2020-15:40) Kaza Sonucu Ölümleri Azaltacak İlaç Geliştirildi

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) tarafından açıklanan bilgiye göre, dünya genelinde her 24 saniyede 1 kişi yolda can veriyor. Her yıl 1 milyon 350 bin kişi trafik kazası nedeniyle hayatını kaybediyor. İngiliz ve Fransız bilim insanları tarafından kaza ve düşme gibi nedenlerle ağır yara alan kişilerin binlercesini kurtarabilecek bir ilaç geliştirildi. Geliştirilen bu ilaç kas içi enjeksiyon yöntemiyle uygulanıyor ve kanı pıhtılaştırarak aşırı kan kaybının önüne geçiyor. 

Bilim insanlarına göre, olay yerinde kanamayı durdurmaya destek olan bir ilaç enjekte edilerek binlerce kaza kurbanının hayatını kurtarmak mümkün.

Araştırmacılar, ilacın en çok düşük ve orta gelirli ülkelerde faydalı olabileceğini, genellikle ilk yardım ekibinde olanların intravenöz (damar içi) teknikler konusunda eğitim alma ihtimalinin düşük olduğunu aktardı. Düşük ve orta gelirli ülkelerde dünyadaki travma ölümlerinin yüzde 90'ından fazlası gerçekleşiyor ve bu yaklaşık yüzde 80'i hasta hastaneye varmadan önce meydana geliyor.

İLK MÜDAHALE EKİPLERİ TARAFINDAN UYGULANABİLİR

Londra Hijyen ve Tropikal Tıp Okulu'ndan epidemiyolog Ian Roberts, Times'a yaptığı açıklamada, ‘Kas içi traneksamik asit travma ölümüne karşı bir aşı gibidir. Acil bir traneksamik asit enjeksiyonu, ciddi yaralanmalardan sonra hayat kurtarıcıdır. Hastanelerin tedavi etmek için yeterince vakti olamıyor. İlk müdahale ekipleri veya sağlık görevlileri tarafından verilen hızlı bir kas içi enjeksiyon, hastanın ölümünü engelleyebilir’ cümlelerine yer verdi.

GECİKMELER POTANSİYELİ DÜŞÜRÜYOR

Diğer taraftan Profesör Roberts, bir hastanın traneksamik asit almada yaşadığı her 15 dakikalık gecikmenin ilacın hayat kurtarma potansiyelini yaklaşık yüzde 10 oranında düşürdüğünü aktardı. Ayrıca enjeksiyonun olumlu etkili edebilmesi için bir saatik sürenin aşılmaması gerektiği bilgisini paylaştı.

Bu çalışma doğrultusunda Londra merkezli hastanelere başvuru yapan 30 kanamalı travma hastası, Profesör Roberts ve meslektaşları tarafından tedavi edildi. Travma hastası olan hastaların her birine ilk traneksamik asit dozu intravenöz olarak uygulandı. Ancak ikincisi intramüsküler enjeksiyonla verildi. İlaç hastalara uygulandığında vücutlarındaki kan dolaşımına hızlı biçimde karıştığı ve tüm bu vakalarda 15 dakikadan kısa sürede gereken seviyenin elde edildiği açıklanırken, ilacın uygulanması sonrası sadece bir miktar kızarıklık ve şişlik ile karşılaşıldığı, başka yan etkisinin bulunmadığı belirtildi.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal