Kayısı, içeriğinde bulunan antioksidanlar, vitaminler ve
mineraller sayesinde oldukça faydalı bir meyvedir. Her gün en az 3 ila 4 adet
kayısı yemek vücudu pek çok hastalığa karşı korur.
KAYISININ FAYDALARI NELERDİR?
- Kayısı; içeriğindeki antioksidanlar, posa içeriği, vitamin
ve mineraller ile kanserden korunmada oldukça etkili bir meyvedir.
- Posalı bir yiyecek olmasından kaynaklı içerisinde birçok
vitamin ve mineral barındıran kayısı potasyum ve C vitamini yönünden oldukça zengindir
ve bu yönü ile kalp krizine karşı koruyucu etki sağlar.
- Kayısı içerdiği flavonoid ve diğer antioksidanlar sayesinde
kalp sağlığına iyi gelmektedir. Oksidatif stresin artırdığı hastalıkların önlenmesine
katkı sağlar.
- Göz sağlığını da güçlendiren kayısı, C, E ve özellikle de A
vitamini ile gözleri kuvvetlendirir.
- Baş dönmesi, halsizlik, ağız içinde yara oluşması, cilt
solgunluğu ve baş ağrısı gibi durumlarda kayısı, kuru olarak tüketilirse yüksek
bir demir takviyesi sağlamaktadır.
- Kayısının içerisinde yapılan analizler sonucunda potasyum bakımından çok zengin olduğuna dair bilimsel çalışmaların olduğunu belirtildi. Potasyum zenginliği sayesinde tansiyon düşüklüğünü önlemek mümkün.
- Kayısı hem sindirimi kolaylaştırıyor hem de tok tutuyor. İçerisindeki şeker de diğer şekerlere göre fazla zararlı değil ve insülin direncini kırmaya yardımcı oluyor
- Ağız ve diş sağlığı için yararlı bir meyvedir. Bağışıklık sistemini güçlendirir, diş eti sorunlarının oluşmasını engeller ve ağız içi yaraların iyileşmesine yardımcı olur.
- Kayısı cildi nemlendirir, korur ve pürüzsüzleştirir. A vitamininin deride yağ bezlerinin aktivitesini baskıladığı kanıtlanmıştır.
- Kayısılar da düşük bir glisemik indekse sahiptirler.
- Çalışmalara göre, kayısılar karaciğer hasarına karşı koruyabilir ve karaciğer yağlanması semptomlarını hafifletebilir.
- Kayısılar ayrıca ateşi tedavi etmede yardımcı olan beta-karoten bakımından zengindir.
- Kayısıda bulunan lifler, uzun süre tok olarak kalmanızı sağlar ve sağlıklı kilo vermenize katkıda bulunur.
- Çalışmalar kayısıların ayrıca menopoz sonrasında kadınlarda kemik kaybını ve hatta kemik metabolizmasını değiştirdiğini göstermektedir.
- Bununla ilgili henüz az sayıda araştırma olmasına rağmen, bazı kaynaklar etkilenen kulağa iki ila üç damla kayısı yağının damlatılmasını acıyı azaltabileceğini göstermektedir.
1 ADET KAYISI KAÇ KALORİDİR?
4 adet kayısı; 68 kcal, 2,5 gram lif, 13,7 gram karbonhidrat, 0,2 gram yağ içerir. Kayısı içerisinde A, C, E vitaminleri ile demir, magnezyum, kalsiyum ve fosfor minerallerini barındırır.