İlk çağı sona erdirip orta çağı başlatan Kavimler Göçü, Avrupa’nın yıllar içindeki gelişiminde belirleyici bir rol oynadı. Irkların, kültürlerin, sosyal yaşamların hatta dinlerin ilerleyişinde de oldukça büyük rolü olan Kavimler Göçü, hala tarihin en çok araştırılan konularından biri. İşte detaylar…
NEDİR?
Kavimler Göçü tarihte, 350 ile 800 yılları arasında kalabalık insan topluluklarıyla Avrupa’ya doğru gerçekleştirilen şiddetli insan göçüne verilen isim. Dönemler şeklinde gerçekleşen büyük göçün ikinci dönemi ilkinin devamı niteliğinde gerçekleşmiştir. İlk dönem olarak bilinen Kavimler Göçü Roma İmparatorluğu ve Hunlar arasındaki oldukça fazla sınır değişikliklerini ifade ediyor.
Avrupa’ya ilk gelen göçmenler Hunlar, Slavlar, Ön Bulgarlar, Alanlar tarafından Avrupa tarafına doğru yönlendirilmiş Gotlar, Anglo – Saksonlar, Vandallar ve Franklar gibi Cermen kabileleriydi. İkinci dönem olarak bilinen göç adımları ise; Arap fetihleri, Türk, Macar, Viking göçleri ve Moğol istilalarını kapsayan ve özellikle Kuzey Afrika, Anadolu ve Avrupa’da büyük değişikliklere sebep olan göçlerdir.
NEDENLERİ
- Büyük Hun Devleti dağılmasının ardından Asya’nın batısında Hunlara katılımın artması ve çoğalan nüfus zorluklarından kaynaklı kabileler arası mücadeleler.
- İdil Volga ırmağının batısına gelen Hunlar’ın, onlara doğru gelen kavimleri yurtlarından çıkarmak istemesi.
- Hunların kararlı politikasından kaynaklı olarak göç hareketinin bir devamlılık kazanması.
- Hunlar tarafından yönlendirilen Gotlar, Vandallar, Geomenler, Suevler, Gepitler gibi kabilelerin yeni yaşam alanı istekleri.
SONUÇLARI
- Roma İmparatorluğu 395 yılında Batı ve Doğu (Bizans) olmak üzere ikiye ayrıldı.
- Yaşanan yoğun göçleri kaldıramayan Batı Roma İmparatorluğu 476 yılında yıkıldı.
- Avrupa yüzyıllarca karışıklık ve oturamamış düzen içerisinde kaldı.
- İlk Çağ sona ermiş ve Orta Çağ başlamıştır.
- Avrupa’da derebeylik de denilen feodalite rejimi baş göstermeye başlamıştır.
- Gelen kabilelerin birbirleriyle ya da Romalılarla kaynaşması sonucu yeni milletler ortaya çıkarak neredeyse bugüne kadar uzanan Avrupa’daki etnik yapıyı oluşturmuşlardır.
- Gelen kabilelerde Hristiyanlık hızla yayılmıştır. Bununla birlikte kilise, papalık ve skolastik düşünce güç kazanmıştır.
- Bugünkü İspanya’ya Vizigotlar, Kuzey Afrika’ya Vandallar, İtalya’ya Ostrogotlar ve Fransa’ya da Franklar yerleşmiştir.
- İkinci dönemde gerçekleşen göçler sonucu Avrupa’da Arap kabileleri devlet kurmaya başlamıştır.
AVRUPA’DA KURULAN İLK TÜRK DEVLETLERİ
- Avrupa Hun Devleti
- I. Göktürk Devleti
- II. Göktürk Devleti
- Uygurlar
- Avarlar
- Kırgızlar
- Hazarlar
- Bulgarlar
- Karluklar