Kasık Fıtığı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Erkek bebeklerde kızlara oranla daha fazla görülen kasık fıtığı, erkeklerde bağırsakta fıtıklaşırken kız bebeklerde yumurtalar fıtıklaşabilir. Peki, kasık fıtığı nasıl anlaşılır? Kasık fıtığı ameliyatı nasıl yapılır? Konuya ilişkin detaylara haberimizin içeriğinden ulaşabilirsiniz…

10.08.2020-14:51 - (Son Güncelleme: 10.08.2020-14:47) Kasık Fıtığı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Çocuklarda sık görülen kasık fıtığına karşı aileleri bilgilendiren Op. Dr. Murat Kılıç, kasık fıtığının erkek bebeklerde çok daha fazla karşılaşıldığına dikkat çekerek ‘Erkek bebeklerin testisleri anne karnında gelişirken ilk oluştukları yer olan karnın içinden aşağıya kasığa doğru ilerler. Karın içinden skrotuma inerken karın ile kasık arasında bir kanal oluşur. Bu kanal doğumdan sonra kapanmazsa burada fıtığa sebep olur’ dedi. 

ERKEKLERDE BAĞIRSAK, KIZLARDA YUMURTALIK RİSK ALTINDA

Fıtığın genel olarak ağrısız bir kitle olarak kasık bölgesinde görüldüğüne dikkat çeken Dr. Kılınç, ‘Çocuklar ağladığı zamanlarda daha fazla belli olur. Bu kesesinin içinde sıvı olursa biz buna su fıtığı (hidrosel) eğer içinde organlardan biri olursa kasık fıtığı diyoruz. Hidroselleri durumuna göre takip ediyoruz. Ancak kasık fıtığı varsa ve içine herhangi bir organ giriyorsa mutlaka ameliyat ediyoruz. Erkeklerde kızlara oranla daha fazla görülür. Her 100 erkekten 3’ünde görülebilir. Erkeklerde daha fazla bağırsaklar fıtıklaşırken kızlarda özellikle yumurtaları fıtıklaşabilir. Bu yüzden fıtık kesesindeki yumurta zarar görebilir hatta çürüyebilir. Eğer bağırsak girmişse fıtık içerisine bağırsaklar çürüyüp daha büyük ameliyatlara sebep olabilir. Bu yüzden kasık fıtığını tanı koyulduktan sonra en kısa sürede ameliyat öneriyoruz. Çünkü fıtığın ne zaman sıkışacağını ve içerisine giren organın ne zaman çürüyeceğini asla kimse tahmin edemez. Eğer çocuğunuzda kasık fıtığından şüpheleniyorsanız mutlaka bir çocuk cerrahına başvurmalısınız’ şeklinde konuştu.

KASIK FITIĞI AMELİYATI NASIL YAPILIR?

Kasık fıtığı ameliyatlarını kasıktan küçük bir kesi ile yaptıklarını belirten Dr. Kılınç, konuşmasına şu şekilde devam etti:

‘Kesi izi iç çamaşırının içinde kalacak şekilde ayarlıyoruz. Dolayısıyla ömür boyu görünen kısımlarda iz olmuyor. İzi azaltmak için krem öneriyoruz. Yaptığımız kesi çok küçük olduğu için zaman zaman aileler hocam çocuğumuz ne taraftan ameliyat olmuştu diye bize sormaya dahi geliyorlar. Çocukluk döneminde yapılan ameliyatlar çocuk cerrahı hekimi tarafından yapılırsa oldukça yüz güldürücüdür. Genelde hastalarımızın ameliyatlarını günü birlik olarak, sabah gelip akşam gidecek şekilde ayarlıyoruz. Ameliyat öncesi 4 saat açlık gerekiyor ve tahlillerini kontrol ediyoruz. Ameliyat sonrası genelde ağrısı olmuyor ve ertesi gün ameliyat olmamış gibi hayatlarına devam ediyorlar. Herhangi bir ilaç önermiyoruz. Çocuklarda kasık fıtığı ameliyatı genellikle tekrarlamazlar.’

KASIK FITIĞI NASIL ANLAŞILIR?

Her yaşta görülebilen kasık fıtığı, özellikle yeni doğan bebeklerde çok sık görülür. Ancak bu durum doğumdan birkaç hafta veya ay sonra fark edilebilir. Çocukta kasık fıtığı olduğunda, kasık veya skrotumda şişlik görülebilir. Çıkıntı genellikle gelir ve gider. Ağlama, öksürme ve ıkınma gibi durumlarda bu şişlik belirginleşir ve elle itildiği zaman kaybolur.

Bazen kesede, bağırsak ve kasın sıkışmasıyla ağrı, huzursuzluk ve kusmaya yol açabilir. Dikkatli ve yumuşak bir baskı uygulandığında karnın içerisine gönderilemeyen fıtığa da boğulmuş fıtık adı verilir. Sıkışan bağırsağın ya da yumurtalığın kanlanması durup, kangren oluşmasına sebep olabilir. Bu durumda karın ağrısı, karında şişkinlik, dışarı çıkamama ve kusma gibi sorunlar ortaya çıkar bu da çocuğun genel durumunu bozar. Boğulmuş fıtık, çocuğun hayati tehlikesini arttıran ve acilen cerrahi müdahale gerektiren ciddi bir durumdur.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal