Ramazan Bayramı' na kavuşan, temel ihtiyaçlarının ve bir yıllık borçlarının dışında nisap miktarı (80,18 gram altın veya bu değerde) mala sahip olan Müslümanlar, kendileri ve velayetleri altındaki kişiler için fıtır sadakası vermekle yükümlüdür. Ohalde fıtır sadakası kimlere verilmelidir? Fıtır sadakası ihtiyaç sahibi kardeşe vermek caiz midir?
Fıtır sadakası yani fitre kimlere verilmesi caizdir? Kardeşe fitre caiz midir?
Ramazan Bayram sabahına kadar verilmesi uygun olan fitre öncelik olarak ihtiyaç sahibi ve muhtaç Müslümanlara verilmesidir. Kişi kendi ve bakmakla yükümlü olduğu velayeti altında olan kişiler için fitre vermektedir. Fitre verilirken kan bağının olmamasına dikkat edilmelidir. Kan bağı olan anneye, babaya dedeye, çocuğa, onların çocuklarına, toruna, eşine, zengine, müslüman olmayana fitre, zekat yada fidye verilmesi uygun değildir. Bunların dışında kardeş, teyze, dayı, amca, hala ve onların çocukları, gelin, damat, kayınpeder ve kayınvalide gibi akrabalar zengin değillerse ihtiyaç sahibiyseler muhtaçsalar kendilerine zekât, fitre ve fidye verilebilmektedir.
Vaktinde ödenmeyen fitre borcu nasıl ödenir?
Fitre, fakir olan kişilerin ramazan ayı içinde ihtiyaçlarını karşılaması için yardım destek amaçlı verilen sadakadır. Bu sebeple Ramazan Bayramı sabahına kadar verilmesi sevaptır. Şâfiî mezhebinde fitreyi, Ramazan’ın ilk günlerinde vermek caiz; meşru bir mazeret bulunmadıkça bayramın birinci gününün gün batımından sonraya ertelemek ise haram olarak bilinmektedir.
Önemli olan bu yükümlülüğünü zamanında yerine getirmektir. Eğer ki belli başlı sebeplerden yerine getiremeyen Müslümanlar en kısa zamanda fitreyi ödemesi gerekmektedir.