Karbonhidrat bakımından zengin bir enerji kaynağı olan pekmez, glikoz ve fruktoz içeriği nedeniyle sindirime gerek kalmadan tüketildikten kısa süre sonra kana karışır. İçeriğindeki B (B1,B2,B3) vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, magnezyum, krom, demir zenginliğiyle de yüksek düzeyde vitamin ve mineral kaynağıdır. Uzun uzun kaynama ve süzme işleminden geçerek sofralara konuk olan pekmezlerden biri olan karadut pekmezi şurup niyetine tüketilen bir besindir. Bu faydalı besin, hem tatlı niyetine öğünlerde kendine yer bulurken bir yandan da hastalıklara karşı bir ilaç olarak nitelendirilebilir. Kimyasal ürünlerden uzak kalanların tercihlerinden biri olan karadut pekmezinin yararları da saymakla bitmiyor. Özellikle kalp zayıflığının tedavisinde son derece faydalı olan karadut pekmezi; solunum, cilt ve mide rahatsızlıkları için de doğal bir tedavi ürünü diyebiliriz.
KARADUT PEKMEZİNİN FAYDALARI
- Kansızlığı giderir.
- Ağız yaralarını önlemeye yardımcı olur.
- Enerji deposudur.
- Bağırsakları çalıştırır.
- Vücut direncini korur.
- Enfeksiyonlara karşı savaşır.
- Solunum yolunu rahatlatır.
- Anne sütünü artırıcı özelliği vardır.
- Kolesterolü dengeler.