Karadeniz’de deprem gerçeği: Göz ardı edilmemeli

Kahramanmaraş’ta meydana gelen 10 ilde büyük yıkımlara neden olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından komşu ülke Gürcistan’da 12 Şubat tarihinde 4.4 ve 3.6 büyüklüğündeki 2 depremin özellikle Rize ve Artvin’de hissedilmesinden sonra Karadeniz’deki deprem gerçeği tekrar gündeme getirdi.

16.02.2023-17:13 - (Son Güncelleme: 16.02.2023-17:45) Karadeniz’de deprem gerçeği: Göz ardı edilmemeli

Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde (KTÜ) bilim insanları, Rukiye’yi sarsan yıkıcı depremler ve 4 gün önce Gürcistan’da olan 4.4 ile 3.6 büyüklüğündeki depremlerin, Rize ve Artvin’de hissedilmesine ilişkin “Karadeniz’in depremselliği” konulu bilgi notunu yayımladı.

2003 yılından bu yana Trabzon, Rize ve Ordu açıklarında büyüklükleri 2.5 ile 4.5 arasında değişen depremler yaşandığı belirten bilgilendirme notunda, “Gürcistan’daki depremler, Karadeniz fayının aktif olabileceğini göstermektedir. Bu nedenle özellikle Karadeniz için Karadeniz fayı göz ardı edilmemeli” ifadelerine yer verildi.

Anadolu fayı ve Ölü Deniz fayı ile ilişkili

KTÜ Heyelan Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Yener Eyüboğlu ve Prof. Dr. Hakan Ersoy, İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık, Jeofizik Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Ali Erden Babacan, ülkemizi derinden sarsan yıkıcı depremlerin ve “Karadeniz’in depremselliği” konulu bilgi notunu yayımladı. Karadeniz fayının göz ardı edilmemesini vurgulayan bilim insanları, gerekli tedbirlerin bilimsel bir şekilde gözden geçirilmesini önerdi.

Bilgi notunda Kahramanmaraş’ta yaşanan iki büyük depreme dair “Pazarcık merkezli 7.7 büyüklüğündeki deprem Kızıldeniz'den başlayan, kuzeye doğru ilerleyip Suriye'nin batı kenarını kat eden ve Hatay'dan ülkemize girip, Doğu Anadolu Fayı ile birleşen Ölü Deniz Fay Zonu'nun kuzey ucunda, Doğu Anadolu fay hattı ile birleşim noktasında gerçekleşti.

Karadeniz'de deprem gerçeği

Fayın Pazarcık ve Hatay arasında uzanan yaklaşık 125 kilometrelik kısmı kırıldı. Elbistan merkezli 7.6 büyüklüğündeki deprem ise ayrı bir fay üzerinde ama yine Doğu Anadolu fayı ile bağlantılı olan Çardak fayı üzerinde gelişti ve özellikle ilk depremde hasar alan binaların yıkılmasında önemli rol oynadı. Meydana gelen 3 bin üzerindeki artçı deprem Doğu Anadolu fayı ve Ölü Deniz fayı ile ilişkili”  ifadelerine yer verildi.

Karadeniz fayı göz ardı edilmemeli

Türkiye’nin komşu ülkesi Gürcistan'ın Guria bölgesindeki Ozurgeti ilçesi merkezli 2 depremin de değerlendirildiği notta, Karadeniz’in depremselliğine vurgu yapıldı.

Son 20 yılda Trabzon, Rize ve Ordu açıklarında büyüklükleri 2.5 ile 4.5 arasında değişen depremler olduğu belirtilen notta  “Karadeniz fayı, Karadeniz sahilinin güney kenarına paralel olarak uzanan güneye eğimli bir ters faydır. Eğim atımlı fayların deprem üretme potansiyeli doğrultu atımlı faylar ile kıyaslandığında çok daha azdır.

Son 10 bin yılda herhangi bir şekilde hareketlenmiş olan faya aktif fay denir. Karadeniz fayı Bartın'da 1968 yılında 28 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan 6.6 büyüklüğünde bir deprem üretmiştir.” denildi.

YORUM YAZ..
Modal