Vücudun temizleyici organlarından biri olan karaciğer, doğru beslenilmediği zaman deforme olur ve hastalık habercisi olan bazı uyarılar vermeye başlar. Peki karaciğerin alarm verdiğini gösteren işaretler nelerdir? Gelin beraber bakalım…
Karaciğerde meydana gelen hastalıkların birden bire kaynaklanmadığını belirten Prof. Dr. Onur Yaprak, karaciğer sağlığı hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
KARACİĞERİN ALARM VERDİĞİNİ GÖSTEREN İŞARETLER
Yediğimiz ve içtiğimiz birçok şeyin karaciğer tarafından metabolizma edildiğini belirten Yaprak, ‘Yemek, ilaç, alkol veya toksinler olsun, her şey karaciğer tarafından metabolize edilir. Karaciğer kan şekeri seviyesinin dengelenmesinde çok önemli bir role sahiptir. Fazla şekeri depolar ve gereğinde kullanıma sunar. Proteinler karaciğerde üretilir. Salgıladığı safra ile hem yağların parçalanması ve emilmesine katkı sağlar hem de toksin gibi atıkları vücuttan uzaklaştırır. Demir ve bazı vitaminler gerektiğinde kullanılmak üzere karaciğerde depolanır’ şeklinde konuştu.
Yumuşak bir dokuya sahip olan karaciğerin, pembe ve kırmızı renklerde bir organ olduğuna dikkat çeken Yaprak, ‘Karaciğerin sertleşmesi, büzülüp küçülmesi, şeklinin bozulması, içinde yumrular oluşmasına ‘siroz’ diyoruz. Karaciğer birdenbire siroz olmaz, sağlıklı karaciğerin siroza dönmesi için yıllar gereklidir. Karaciğerde siroz olmadan önceki aşamalarda yağlanma ve/veya iltihap ve sertleşme gelişir. İltihap iyileşirken scar yani nedbe dokusunun oluşumuna yol açar, son aşamada ise karaciğerde nodül dediğimiz yumrular oluşur’ değerlendirmesinde bulundu.
Karaciğer sorunlarının sinsice ilerleyebildiğine değinen Dr. Yaprak, ‘Siroz aşamasına geldiğinde şikayetler oluşmaya başlar. Sirozunuz varsa, bu belirtilerden bir veya daha fazlasını fark edebilirsiniz. Bu belirtiler ise; kaşıntı, gözlerin ve cildin sararması ile idrarın koyulaşmasına neden olan sarılık, ayak ve bacaklarda ödem, karında sıvı toplanması, karın cildinde toplardamar varisleri, kanlı kusma, avuç içlerinde kızarıklık, kadınlarda adet düzensizlikleridir. Ayrıca kanamaya eğilim (sık burun ve diş eti kanaması, ciltte kolay morarma, küçük kanamaları durdurmada zorluk) ile unutkanlık/hafıza kaybı, kafa karışıklığı/uyuşukluk da bir diğer belirtilerdendir’ dedi.