Karaciğere savaş açan besinlerin listesi! Karaciğerinizi yağlandırmadan kurtarın!

Vücudumuzun işlevi için karaciğer önemli bir rol üstlenmektedir. Metabolizmada da önemli bir rol oynar. Glikojen depolanması, kırmızı kan hücrelerinin üretimi, plazma ve protein sentezi, hormon üretimi ve detoksifikasyon (kendisine zararlı olan toksik maddelerden arınması anlamına gelir) dahil birçok görevi vardır. Bu denli önemli organımızı mercek altına aldık ve beslenme alışkanlıklarıyla birlikte ele aldık. İşte detaylar…

04.01.2024-11:15 - (Son Güncelleme: 04.01.2024-18:25) Karaciğere savaş açan besinlerin listesi! Karaciğerinizi yağlandırmadan kurtarın!

Karaciğer, yağ sindirimine yardımcı alkali bir sıvı olan safrayı ve safra asitlerini üretir sonra bu salgıyı hepatik kanallar yoluyla safra kesesi ve oniki parmak bağırsağına yollar. Bu yüzden bu organ safra sisteminin bir parçası olarak kabul edilmektedir.  Ayrıca yaklaşık 500 tane işlevi olduğu düşünülmektedir. Karaciğere zararlı olan besinleri tükettiğimiz takdirde bu sisteme ciddi zarar verme durumunda kalabiliriz. Şimdi tüketirken karaciğerimiz için bir kez daha düşünmemiz gereken besinlerin listesi…

Cips

Cipsin karaciğere zararları

İçerisinde çokça sağlıksız yağların bulunduğu tespit edilen cipsler, karaciğerin en büyük düşmanları arasında gösterilmektedir. Trans yağlar ve yüksek tuz miktarı ile cipsler diyabet, felç ve kalp hastalıklarına neden olabilir.

Çin tuzu

Paketlenmiş hazır gıdalarda çokça tercih edilen çin tuzu, karaciğerde iltihaplanmaya yol açabilir. Diğer adıyla monosodyum glutamat olarak bilinir ancak paketli gıdaların üzerinde hidrolize bitkisel protein, maya özü, çin tuzu ya da soya ekstresi gibi pek çok farklı şekilde adlandırılabilir.

Fast food

fast food karaciğere zararları

Sağlık açısından birçok uyarıya maruz kalan fast foodlar, karaciğerlerimiz için tam baş düşman olduklarını unutmayın! Hamburger, pizza, kızartmalıkların içerisinde bulunan sağlıksız yağların, zararları oldukça büyük! Aşırı ve yüksek doymuş yağın içerisinde pişen bu yiyecekler karaciğerin sindirmesi için fazladan enerji harcamasına ve organı da yormaya sevk edebilir.

Şeker

İşte tatlı bir zehir istiyorsanız, şekerin kapısını çalmanız gerekir. Çünkü kendisi sadece dişlerimizi değil, vücudumuzdaki birçok organa savaş açmaktadır. Bunların başında karaciğer gelmektedir. Organlar yağ üretmek için tek tip şekeri kullanır, o da fruktozdur. Aşırı rafine şeker ve fruktozlu mısır şurubu kullanımı ise karaciğerde yağ birikmesine yol açarak çeşitli hastalıkların önünü açar.

Tatlılar

Çokça rafine şeker bulunan tatlılarda, karaciğerin işlevlerinden biri olan şekeri yağa dönüştürme işlevinde sıkıntılara yol açabilir. Fazla şeker tüketildiğinde aşırı yağlanmaya da neden olabilir.

Konserveler

Konservelerin karaciğere zararları

Sonbahar mevsimi geldiği gibi ülkemizdeki birçok hane kış hazırlıklarına başlar ve konservelere abanmaya başlar. Ancak sağlık konusu da kulak ardı edilmemelidir. Konserve ürünler çabuk bozulmaması için yüksek miktarda tuz kullanılır. Tuz ise karaciğer için sıkıntı teşkil etmektedir. Dolayısıyla, hazır konservelerden mümkün olduğunca kaçınmak, karaciğer sağlığını korumada oldukça önemlidir. Karaciğerin yağlanmasına sebep olabilir.

Ekmek

Belki de Türk toplumu olarak tüketmekten vazgeçme konusunda bizleri en çok zorlayan ekmek olsa gerek, ekmeğin içerisindeki yüksek miktarda rafine edilmiş tahıllar esasında şekere dönüşmektedir. Karaciğerin görevini yerine getirdiğinde zorlandığı bu besinler, ne yazık ki yağ olarak depolanmaktadır. Ekmeği azaltmak yahut çavdar ekmeği gibi sağlıklı seçeneklere yönelmek daha doğru bir karar olacaktır.

Kızartmalıklar ve margarin

Kızartmalar bizleri sadece kilo yönünden üzmez ayrıca karaciğer hastalığına yakalanma olasılığını artırır. Fareler üzerinde yapılan bir araştırmada, dört ay boyunca trans yağlardan zengin bir beslenme tarzı ile beslenen farelerin dört ay sonunda karaciğerlerinin hasarlandığı görülmüştür.

Gereksiz yere kullanılan ilaçlar

ilaçların karaciğere zararları

Doktorunuzdan almadığınız her bir ilacın, karaciğerinizi ciddi bir şekilde yorduğunun hatırlatmasında bulunalım. Dünya üzerindeki karaciğer hasarı vakalarının büyük çoğunluğunun antibiyotiklerden kaynaklı olduğu ortaya çıktı. Karaciğerin en önemli işlevi metabolizma olması sebebiyle, ilaçları metabolize ettiği esnada hasar görebilir. Bu nedenle gereksiz yere antibiyotik ve ağrı kesici kullanmaktan vazgeçilmelidir.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal