Kara Mantar Salgını Hindistan’ı Etkisi Altına Aldı

Uzun bir süredir koronavirüsle mücadele veren Hindistan’da, ‘kara mantar’ salgını patlak verdi.

24.05.2021-09:39 - (Son Güncelleme: 24.05.2021-09:45) Kara Mantar Salgını Hindistan’ı Etkisi Altına Aldı

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüsle mücadele en çok ölü sayısına ulaşan Hindistan, şimdide ‘kara mantar’ salgınıyla mücadele ediyor. Kara mantar olarak adlandırılan bu yeni salgın ülkede hızla yayılmaya başladı.

GÖZLERİNİ KAYBETTİLER

Hastalığa yakalanan hastalar tedavi altına alınırken enfeksiyonun beyinde yayılmasını önlemek için gözlere tedavi uygulanıyor. Bu tedavi ne yazık ki hastalarda göz kaybına neden oluyor.

Hastaların yaklaşık yüzde 60'ının gözlerinden biri ya da ikisi uzman doktorlar tarafından operasyonla alınıyor.

ÜLKEDE SEFERBERLİK İLAN EDİLDİ

Yetkililer, kara mantar hastalığının Kovid-19 tedavi etmek için kullanılan steroidlerle bir bağlantı olabileceği düşünüyor. Nedeni ise koronavirüs salgınında kullanılan ilaçların bağışıklığı düşürürken, kandaki şeker miktarını yükseltiyor olması.

Yeni patlak veren kara mantar salgının koronavirüs ile mücadele eden hastaneleri daha çok etkilediği uzmanlar tarafından belirtildi.

Batı Gujarat eyaleti çok sayıda kara mantar vakasına sahip olduğu için hastalara özel koğuşlar oluşturuluyor ve kovid-19 hastalarıyla karıştırılmaması için özen gösteriliyor.

Kuzeybatı Rajasthan eyaleti ise kara mantarı resmi olarak salgın ilan etti.

KARA MANTAR SALGINI NEDİR?

Tıbbi ismiyle ‘Mukormikoz’, kara kantar hastalığı çok nadir görülen bir enfeksiyon hastalığıdır. Toprakla uğraşan insanların mucor küfüne maruz kalmasıyla görülen nadir bir türdür.

Sinüsleri, beyni ve akciğerleri etkileyen kara kantar, kanser hastaları veya HIV/AIDS'li kişiler gibi diyabetik veya bağışıklık sistemi ciddi şekilde zayıflamış hastalarda ölümle sonuçlanabiliyor.


HER İKİ GÖZÜNÜ KAYBEDEN HASTALAR VAR

Koronavirüs salgını öncesi Hindistan’da doktorlar kara mantar hastalığını yılda üç veya dört kez rastlıyorlardı. Ancak toplu bir yayılma görülmüyor, hastalığın önüne geçilebiliyordu.

Bugünlerde ise, günde altı kara mantar vakasına tedavi edilmeye çalışılıyor. Bazı uzmanlar, 20'li yaşların başındaki her iki gözünü kaybeden hastalarının olduğunu belirtiyor.

İLAÇ YETMİYOR

Batıdaki Maharashtra eyaletinin sağlık bakanı Rajesh Tope, ‘Bir hastanın, hastalığın ciddiyetine bağlı olarak 60 ila 100 enjeksiyona (amfoterisin B) ihtiyacı var. Mevcut vaka yüküyle, 150 binden  fazla enjeksiyona ihtiyacımız var.  Şimdiye kadar bin 500 mukormikoz vakası bildirildi ve 850 hasta tedavi görüyor.’ dedi.

GÖZ ALINMAZSA İLTİHAP BEYNE SIÇRAYABİLİR

Diğer bir yandan, mukormikoz geliştiren 7 binden fazla insanın çoğunun hastalığa kovid-19 sırasında veya sonrasında yakalandığını belirtildi.

Koronavirüs tedavisi olduktan sonra baş ağrısı ve sağ göz şişmesi şikayetiyle hastaneye giden 54 yaşındaki Anıl Wankhede'ye, birkaç doktorun muayenesinden sonra nihayet kara mantar tehşisi konuldu.

Doktor  Akshay Nair, Wankhede’ye hayatının tehlikede olduğunu ve tek seçeneğinin, mantarın yayılmasını önlemek için sağ gözünü alıp sinüslerini soyacak bir operasyon olduğunu dile getirdi. Nair, ‘Tüm dokuyu, yani sinirler ve göz kapaklarıyla birlikte tüm gözü çıkarmazsak enfeksiyon beyni istila edebilir. Bu durumda onların hayatlarını kurtaramayız’ şeklinde konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal