ABD’nin Teksas eyaletinde 9 yaşındaki çocuğun içme suyu ile kaptığı bilinen ‘beyin yiyen amip’ sebebiyle hayatını kaybetmesinin ardından Türkiye’de bu amipten olup olmadığı sorusuna yanıt aranıyor.
Beyin yiyen amip olarak bilinen ve su ile vücuda alınabilen bu tehlikeli tek hücreli amip ile ilgili Uzm. Dr. Yüce Ayhan yaptığı açıklamada, Türkiye’deki termal sularında bu türe rastlandığını aktardı. 40 derecenin üzerindeki sularda bu amip türünün barınabileceğini söyleyen Ayhan, ‘Kontrolsüz, denetimsiz sular, hijyenik olmayan termal sular, kaplıcalar riskli olabilir’ ifadelerini kullandı.
HİJYENİK OLMAYAN KAPLICALAR RİSKLİ
Özellikle kış aylarında gidilen kaplıcaların temizliğine dikkat edilmesini tavsiye eden Ayhan, ‘Hücreyi yiyen, amip olarak adlandırılan mikroorganizma tek hücreli canlı, Türkiye'deki sularda da bulunabilen bir amip türü. Daha çok termal özellikli sularda yani 40 derecenin üzerindeki sularda canlı kalıyor’ diyerek, termal sularındaki tehlikeye dikkat çekti. Suların klorlanmasının önemine değinen Uzm. Dr. Ayhan, ‘Amip, yüzme yoluyla burun sinüslerinden beyne ilerleyerek, bir beyin zarı iltihabı yapıyor. Kontrolsüz sular, hijyenik olmayan kaplıcalar risk olabilir. Hijyen çok önemli. Yüzme havuzlarının da klorlanması çok önemli’ cümlelerine yer verdi. Ayrıca amipin hijyenik sularda ve tesislerde bulaşma ihtimali olmadığını belirten Ayhan, gıda yoluyla suyun yutulması ile de bulaşmasığını söyleyerek ‘Sadece yüzmeyle burundan suyun girmesiyle bir bulaş riski söz konusu’ açıklamasını yaptı.