Dün öğlen saatlerinde Koza Altın tarafından piyasa değeri 1.2 milyar dolan olan 20 ton altın ve 2.8 milyon değerinde 3.5 ton gümüş rezervi gözlemlendiğini belirten Teknoloji ve Sanayi Bakanı Mustafa Varank, 70 yıl boyunca Altın Arama ve İşletme idaresinin kapısına zincir vuranlara seslendi.
'2000'LERİN BAŞINA KADAR ALTIN ÜRETİMİ YAPILMAMIŞ'
Bakan Varank; 'Ülkemizde 2000'li yılların başına kadar bir gram dahi altın üretimi yapılmamış. Peki, neden yapılmadı, altın olmadığı için mi? Elbette, hayır. Sıfır üretim kapasitesiyle devraldığımız altın madenciliğine destek ve teşviklerimizle, hükümetimizin bu alana özel ilgi göstermesiyle yaklaşık 6 milyar dolarlık bir yatırım hacmine ulaştık. Altın sektöründe 13 bin kişilik istihdam yakaladık.' diyerek Türkiye'nin üretim kapasitesine vurgu yaptı.
DÜNYANIN SAYILI ÜRETİCİLERİ ARASINDA YER ALIYORUZ
Bir gram altın üretemeyen Türkiye'nin geçtiğimiz pandemi dönemine rağmen 18 aktif madende 42 ton altın üretildiğini söyleyen Varank; 'Bizden önce Türkiye'nin bütün altın ihtiyacı yüzde 100 ithalat ile karşılanıyordu. Şimdi, yaptığımız üretimle her yıl cari açığın azaltılmasına 2.4 milyar dolarlık katkı sağlıyoruz. Türkiye, kanıtlanmış altın rezervleri bakımından dünyada 12.sırada, potansiyele baktığımızda ilk 5 ülke arasında yer alıyor.' dedi.
'BECERİKSİZLİK VE VİZYONSUZLUK TÜRKİYE'Yİ GERİDE BIRAKTI'
1933 yılında Arama ve İşletme İdaresi ve 1935'te Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü'nü (MTA) kurarak vizyonunu kanıtlayan Mustafa Kemal Atatürk'ü öne çıkaran Varank; 'Ülkemizde bu muazzam altın potansiyeline rağmen kimse bu tesisleri ve kuruluşları kullanarak bir tek kazma vurup altın üretmemiştir. Her fırsatta Atatürkçü olduğunu iddia edenler, her fırsatta biz Atatürk'ün partisiyiz diyenler; ne hikmetse onun kurduğu kurumları kullanmayarak Türkiye'yi her zaman ithalata mahkum etmişlerdir.' açıklamalarında bulundu.
İLK ALTIN DÖKÜMÜ 2022 YILINDA YAPILACAK
Ağrı Mollakara'da bulunan rezervler 0.92 tenor değeriyle ülkemizdeki benzer altın madenlerine kıyasla daha nitelikli ve zengin özelliklere sahip.
Yaklaşık 160 milyonluk bir yatırımla, Türkiye Mevduat Sigorta Fonu (TMSF) elinde bu rezervler çevreye duyarlı bir şekilde ekonomiye kazandırılacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan eşliğinde 2022 yılının son çeyreğinde ilk altın dökümünün gerçekleştirilmesi bekleniyor.