Kanuni Sultan Süleyman'ın taht kavgası içinde olan ve savaşan iki oğlu vardır. Bunlardan ilki sarı Selim olarak da bilinen İkinci Selim iken diğeri ise Bayezid olarak bilinir. Aynı dönemde hayatta olan Şehzade Mustafa ise bu konuda taraf olmamış ve zaten öncesinde idam edilmiştir. Bir diğer şehzade olan Cihangir ise doğuştan kambur olduğundan hiçbir şekilde taht adayı değildir.
Taht Mücadelesine Padişah ve Sarayın Etkisi Nasıldır?
Kanuni Sultan Süleyman’ın oğulları arasındaki taht mücadelesi nasıldır: Kanuni Sultan Süleyman'ın ilk oğlu Mahidevran sultandan olma Şehzade Mustafa'dır. Birçok kişiye göre tahtın en güçlü adayı kendisidir. Ancak Kanuni daha sonra resmi nikah kıymış olduğu Hürrem sultandan, Mehmet adında bir çocuk sahibi olmuştur. Böylelikle çok sayıda tarihçiye göre artık yeni taht namzeti şehzade Mehmet olarak tescillenmiştir. Padişahın bu oğlunu çok sevdiği açık bir biçimde belirtilir. Ancak oğlunun ani vefatından sonra işler değişmiştir. Şehzade Mustafa güç kazansa da daha sonra öldürülmüştür. Hürrem Sultan ilk zamanlar Beyazid'in tahta geçmesini ister. Kanuni ise sonradan gerçekleşen savaşta da açık bir biçimde görüldüğü üzere tavrını II.Selim'den yana koymuştur.
Şehzade Mustafa'nın Tutumu Nasıldır?
Kanuni Sultan Süleyman’ın oğulları arasındaki taht mücadelesi nasıldır: Şehzade Mustafa, Kanuni Sultan Süleyman'ın en büyük oğludur. Taht kavgaları içinde yer almamıştır. Ordu ve ulemayı arkasına almasına rağmen babasını tahttan indirmeyi düşünmemiştir. Ancak günümüzde doğruluğu halen tam olarak kanıtlanmamış olsa da, İran şahı ile mektuplaştığı ifade edilmektedir. Bundan dolayı Kanuni oğlunu, isyan hazırlığı içinde olduğu gerekçesiyle boğdurtmuştur.
Şehzade Selim ve Bayezid Arasındaki Taht Kavgası Nedir?
Kanuni Sultan Süleyman’ın oğulları arasındaki taht mücadelesi nasıldır: Asıl taht mücadelesi II.Selim ile Bayezid arasında geçmiştir. Hürrem Sultanın ölümünün ardından Bayezid yalnız ve korumasız kaldığını düşünerek, abisi Selim'e karşı harekete geçmiş ve asker toplamaya başlamıştır. Bu durumdan haberdar olan Kanuni Sultan Süleyman, oğlu Selim'e haber vererek onun da aynı şekilde davranmasını istemiştir. Hatta Sokullu Mehmet Paşa'yı da ona yardımcı olmakla görevlendirmiştir. İki taraf topladıkları ordularıyla Konya'da karşı karşıya gelmiştir. Savaşın başında Beyazid taraftarları üstündür. Daha sonra Kanuni'nin emri ile Anadolu ve merkezden gelen askerlerin II.Selim'in ordusuna katılmasıyla beraber durum değişmiştir. Savaşı II.Selim kazanmıştır. Beyazid ise kaçmış olduğu İran'da, İstanbul'dan giden cellatlar tarafından boğularak öldürülmüştür. Tahta da II.Selim geçmiştir.