Kansızlık belirtileri nelerdir?

Oldukça önemli hastalılara neden olabilen kansızlık hakkında; kansızlık nedir? Kansızlık belirtileri, Kansızlık nelere yol açar? Kansızlık tedavisi, Kansızlığa ne iyi gelir?

11.04.2018-14:32 - (Son Güncelleme: 01.05.2022-13:48)

Koronavirüs salgınında etkisiyle son dönemlerde en sık yaşanan sağlık sorunlarından biri kansızlık. Bizde sizler için en çok merak edilen; kansızlık nedir? Kansızlık belirtileri, Kansızlık nelere yol açar? Kansızlık tedavisi, Kansızlığa ne iyi gelir?  Gibi soruların cevaplarını haberimiz de topladık. İşte detaylar…

Kansızlık nedir?

Kansızlık, kana rengini veren hemoglobin, kanda bulunan protein seviyesinin altına düşmesi ve kandaki alyuvar sayısının azalmasına denir. Kansızlığın birçok farklı tipi bulunmaktadır. Sonradan oluşabileceği gibi kansızlık doğuştan gelen bir rahatsızlık olarak da görülebilir. 

Kansızlığın en yaygın belirtisi, kanda yeterli miktarda kırmızı kan dediğimiz yani sağlıklı kanın olmamasıdır.

Kansızlık yaşayan bir kişinin yaşam kalitesi oldukça etkilenir. Kansızlığın ilerlemesi durumunda ise ciddi sağlık sorunlarının görülmesi muhtemeldir. Bu nedenle özellikle kansızlık sorunu olanların düzenli olarak kan değerlerine baktırması gerekmektedir. 

Kansızlık belirtileri nelerdir?

Halk arasında birçok kişide kansızlık görülmektedir. Ancak kansızlık belirtileri, sık sık görülen durumlarla karıştırıldığından dikkat çekmiyor olabilir. Kansızlık durumunda en çok görülen belirtileri şöyle sıralayabiliriz; 

-Halsizlik 

-Yüzde, gözde veya tırnak yataklarında solgunluk

-Baş dönmesi

-Çarpıntı

-Unutkanlık 

-Saç dökülmesi 

-Kulak çınlaması  

-Erken yorulma 

-Üşüme

-Çarpıntı ve nefes darlığı 

-Dudakta çatlaklar

-Göz kararması

-Baş dönmesi

-Huzursuz bacak sendromu

-Konsantrasyon bozukluğu şeklinde görülebilir.

Kansızlık neere yol açar?

Kansızlık vücudun dengesini bozar. Kansızlık neticesinde vücutta oksijen yetersizliğine bağlı doku zedelenmeleri meydana gelebilir. Demir eksikliğine bağlı kansızlık durumlarında ise kalpte büyüme ve kalp yetmezliği gibi ciddi sağlık durumlarıyla karşılaşılması mümkün. Vücutta yeterli kan döngüsünün olmaması, akciğer hastalığına ve nefes darlığına neden olur. Oksijen kaybı nedeniyle zarar gören dokular kas ve beyinde de zarara neden olabilir. Duygu durum bozuklukları, kramplar, unutkanlık ve ağrı gelişebiliyor. Ayrıca yemek borusu, mide ve bağırsak kanserlerinde genellikle ilk olarak kansızlık bulgusu ortaya çıkabilir.

kansızlık tedavisi

Kansızlık tedavisi

Kansızlık tedavisi, hastalığın türüne ve şiddetine göre değişiklik gösterir. Bu tedavinin temel amacı kansızlığa neden olan durumu ortadan kaldırmaktır. Demir eksikliği ve folik asit nedeniyle oluşan anemi için hekimin tavsiye edeceği yeşil ağırlıklı sebze ve meyvelerin tüketilmesi önerilmektedir.

Beslenme dışında alınacak bazı ek takviyelerde tedavi yönteminde kullanılır. B12 eksikliğine bağlı gelişen anemi içinse damla veya enjeksiyon yardımıyla vitamin takviyesi verilebilir.

Eğer anemi ilerlemiş ve tehlikeli bir noktaya gelmişse kan ve ilik kök hücre nakli yapılabilir. Ya da anemiye neden olan ve hayatı tehdit eden ciddi bir kanamanız varsa hekiminiz tarafından cerrahi bir operasyon da tavsiye edilebilir.

Kansızlığa iyi gelen yiyecekler

-Kırmızı et

-Tavuk, hindi

-Ton balığı, somon

-Yumurta

-Tofu, soya fasulyesi

-Kuru baklagiller (kuru fasulye, mercimek, nohut, iç bakla, barbunya gibi)

-Yağlı tohumlar (fındık, ceviz, badem)

-Zenginleştirilmiş tahıllar

-Taze bezelye, börülce, fasulye, yeşilbiber

-Taze meyveler (portakal, kavun, çilek, dut, muz gibi)

-Yeşil yapraklı sebzeler (maydanoz, nane, roka, ıspanak, pazı, brokoli, dereotu…)

-Pekmez, tahin, kuru meyveler (kuru üzüm, kuru erik, kuru incir, hurma, kuru kayısı gibi)

-Demirle zenginleştirilmiş mısır gevrekleri

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal