Diş Çekimi Kanserli Hastalarda Yapılır mı?
Gerekli şartların oluşması durumunda kanserli hastalar dişlerini çektirebiliyorlar. Bunun önünde herhangi bir engel söz konusu değil. Ancak şu kriterlerin mutlaka yerine gelmesi lazım;
- Eğer kemoterapi olarak bilinen tedavi alınacaksa mutlaka bunun başlamasından önce diş tabibine gitmek lazım. Çünkü kemoterapi süresi içinde diş çekiminin yapılması çok önerilen bir şey değil. Bunun belli başlı birtakım zararları söz konusu. Bundan kaçınmak birçok tabip tarafından tavsiye ediliyor.
- Kanserli hastanın diş çektirme tedavisi tam bir zorunluluk halini almışsa, dikkat edilecek olan bir diğer husus ise kan değerleridir. Yani kişi yine tedavi olabilir. Fakat kan değerlerinin normal olması şarttır.
Ancak bunlara tam bir uyum sağlanması durumunda diş çektirilir. Kanserli hastaların diş çektirmesi bu şekilde yapılır.
Kanserli Hastaların Diş Tedavilerinde Nelere Dikkat Edilir?
Kanserli hasta diş çektirebilir mi: Kanserli hastalar kemoterapi tedavisinden hemen önce dişlerini çektirebilirler. Bu hastaların dikkat etmesi gereken bazı şeyler ve bunlar şöyledir;
- Kanserli hastaların elektrikli olarak bilinen diş fırçalarını kullanımı genellikle çok tavsiye edilen bir durum değildir.
- Eğer bir protez takımı söz konusu olacaksa bunun hareketli olanlarının içinden seçilmesi şarttır.
- Kanserli hastaların ağız temizliklerini çok iyi bir biçimde yapmaları gerekir. Bunun için günde 3 veya 4 defa yemekten sonra ağzın yıkanması tavsiye edilen bir durumdur.
- Kanser tedavisi gören hastaların diş çekimi, kan testinin hemen ardından yapılmak zorundadır. Aynı zamanda tedaviyi uygulayan doktorla görüşülmeli ve onun onayı mutlaka alınmak zorundadır.
- Kemoterapi tedavisi gören kanser hastalarının bunun 7 ya da 10 gün sonraki zaman dilimi içinde son derece dikkatli olmaları şarttır. Çünkü bu süreç içinde dişlerin genellikle fırçalanmaması tavsiye edilir. Bunun nedeni ise hem diş eti enfeksiyonlarının ortaya çıkma riskinin bulunması hem de kanamadır. Bundan uzak durmak son derece mantıklıdır.
- Kemoterapinin ardından bazı hastalarda kusma görülmesi son derece normaldir. Böyle hallerde yapılacak olan şey hemen karbonatlı su kullanımıdır. Ağız içini bununla gargara etmek şarttır.
Kemoterapinin Ağza Etkileri Nelerdir?
Kanserli hasta diş çektirebilir mi: Gerekli olan tüm şartların sağlanması durumunda kanser hastası kişilerin diş çektirmesi mümkündür. Görülen kemoterapinin kişi üzerinde olumsuz olan bazı etkileri vardır. Bunların başında ağız içi iltihapları ve yaraları gelir. Özellikle mantar ve bakteri ve benzeri virüsler de görülebilir. Tat alma duyusunda değişiklikler yaşanabilir.