Belçika'nın İngilizce yayım yapan bir gazetesinde yer bulan habere göre, Leuven Nanoteknoloji Araştırma Merkezinde 4 yıllık araştırma sonucu geliştirilen test, kişinin kanser olup olmadığını 15 dakikada tek bir kan incelemesiyle ortaya çıkarabiliyor.
Test yaptıracak insandan alınan kan ile deney tüpüne yerleştirilen test, çok ufak bir dijital kamera vazifesi yaparak birkaç dakika gibi bir sürede her hücrenin resmini oluşturuyor. Bu resimlerin bilgisayarda analitik algoritmayla araştırılmasıyla hücrelerin kanserli olup olmadığı belirleniyor.
Çalışmayı yöneten Liesbet Lagae ve grubunun, testi kişiler üzerinde denediği ve güzel veriler elde ettiği saptandı.
Lagae, testin daha çok sayıda kişi üzerinde sınanması ve pazarlanabilecek bir prototipinin güncellenmesi için gereken yardımları elde etmeye uğraşdıklarına dikkati çekerek, "Kanser ne kadar erken tespit edilirse iyi sonuç alabilmek o kadar mümkün olur." diyerek belirtti.
Kanserli hücrelerin tespit edilmesi için sürekli olarak kullanılan smekanizmaların arasında tarama mekanizmaları bulunuyor. Fakat bu sistemlerin ufak tümörleri tespit edememe oranı bulunuyor. Kanserin geç tespiti, kanserli kişilerin yüzde 90'ının hayatını yitirmesine sebep oluyor.
Son Dakika Teknoloji Haberleri için aşağı kaydırın.