Kansere Direnen Kadınlar, Sesimizde Hayat Var Dedi (Meme Kanserinde Gelişme)

Meme kanserinden ölüm oranlarında anlamlı bir azalma var. Ancak her hastalıkta olduğu gibi, 8 kadından birinde görülen meme kanserinde de tedavi başarısının en önemli kriteri erken teşhis ile doğru ve etkili tedavi.

15.10.2018-17:37 - (Son Güncelleme: 16.10.2018-11:18) Kansere Direnen Kadınlar, Sesimizde Hayat Var Dedi (Meme Kanserinde Gelişme)

Meme kanserinden ölüm oranlarında anlamlı bir azalma var. Ancak her hastalıkta olduğu gibi, 8 kadından birinde görülen meme kanserinde de tedavi başarısının en önemli kriteri erken teşhis ile doğru ve etkili tedavi.

Uluslararası İstanbul Meme Kanseri Konferansı – Breastanbul’da meme kanserinin erken teşhisi ve etkin tedavisinde rol oynayan önemli gelişmeler masaya yatırıldı. Multidisipliner anlayışla 2 yılda bir yapılan Breastanbul’a dünyanın çeşitli ülkelerinden çok sayıda kanser uzmanı bilim insanı katıldı.

PROF. DEMİR: GENETİK HARİTALAMA ZEMİNİNDE TEDAVİ SEÇİMİ KLAVUZA GİRDİ

Kongre eş başkanlıklarını Prof. Dr. Bahadır Güllüoğlu ve Prof. Dr. Cihan Uras'ın yaptığı Breastanbul’da meme kanserinin medical tedavisindeki yenilikleri anlatan Tıbbi Onkolog Prof. Dr. Gökhan Demir, meme kanserinin sistemik tedavisinde son yıllarda üç önemli gelişme olduğunu söyledi. Bu gelişmelerden birinin; tümörün genetik haritalaması ile erken evre hastalıkta tedavi seçimi olduğunu belirten ve “Böylece hastaların %20-30’luk grubunda gereksiz kemoterapi verilmesinin önüne geçilmiştir. Genetik haritalama zemininde tedavi seçimi uluslararası klavuza girmiştir” diye konuşan Prof. Demir, sistemik tedavideki diğer iki gelişmeyi ise şöyle özetledi: 

“Hormon direncini kırmak için geliştirilen akıllı moleküllerin sayısı hızla artmıştır. Böylece hormonel tedavilerin kullanım süreleri ve etkileri belirgin şekilde yükselmiştir. mTOR inhibitörleri CPK inhibitörleri bu alandaki en önemli ilaçlardır. Bir diğer önemli gelişme ise yeni hedefli tedaviler ve immunoterapidir. Özellikle BRCA pozitif ve üçlü negatif hastalarda geliştirilen PARP inhibitörleri ve immunoterapi, kanser tedavisinde yeni ufuklar açmıştır.”

PROF. ULUÇ: KEMOTERAPİ YERİNE HORMONAL TEDAVİ VERİYORUZ

Meme kanserindeki en önemli gelişmeyi, “kişiye özel tedavi yaklaşımına geçilmiş olması” şeklinde değerlendiren Medikal Onkolog Prof. Dr. Başak Oyan Uluç ise artık birçok hastada önce kemoterapi, sonra ameliyat yapıldığını söyledi. Bu uygulamanın meme koruyucu cerrahi şansını artırmak ve koltuk altından çıkarılan lenf nodu sayısını azaltmak gibi avantajlar sunduğuna dikkat çeken Prof. Uluç, böylece hem tümör kontrolünün sağlandığını hem de lenfödem yüzünden hastanın yaşam kalitesinin bozulmadığını dile getirdi.   

IMG_7789.JPG

Erken evre meme kanserinde artık daha az hastaya kemoterapi uygulandığını aktaran Dr. Uluç, kemoterapi gerekmeyen ve hormonal tedavinin yeterli olabileceği hastaları genomik testlerle belirleyebildiklerini ifade ederek, “Bu testler tümörün nüks riskini saptayarak bize hangi hastaların kemoterapi almaktan fayda sağlayacağını, kimlerin yalnız hormon tedavisi almasının yeterli olduğunu gösteriyor. Hormona duyarlı tümörlerde olabildiğince kemoterapiden kaçınıp, hormonal tedaviler veriyoruz. Kişiye özel tedavi ile daha iyi yanıtlar almanın yanında, hastanın daha az yan etki ile hayat kalitesini koruyor, günlük yaşamına devam ederken tedavi olmasını hedefliyoruz” dedi.

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın


DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal