Kanser sürecinde hasta ve aileye yaklaşım son derece önemli. Bu konuda herkesin son derece dikkatli bir biçimde davranması şart. Çünkü kanser gibi son derece zorlu olarak tanımlanan bir hastalıkta moral önemli. Bu durum sadece hasta için değil, onun yakınları için de mühim. Bunun nasıl olacağı konusunda merak içinde olanlar hemen haberimiz sayesinde en ince detaya kadar ulaşabilirler.
Psikoloji Kanseri Tedavisini Etkiler mi?
Psikolojik olarak tanımlanmış faktörler, beynin kimyasında farklılıkların ortaya çıkmasına neden olduğu için hem kişinin hormonel yapısını hem de onun bağışıklık sistemini etkiler. Bu hastalık son derece zordur. İnsanların kolay kolay bu durumu kabul etmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Çünkü kanser, normla bir insanda hem olumsuz hem de değişik duyguları çağrıştırır. Varoluşsal sıkıntılar ortaya çıkar. Kişi yaşamdan kopabilir. Onun her daim çok profesyonel olan desteğe ihtiyacı vardır. Ancak bu şekilde yaşama tutunması mümkündür. Kanser sürecinde hasta ve aileye yaklaşım bundan dolayı çok profesyonel bir biçimde olmak zorundadır.
Hastaya Kanser Olduğu Nasıl Söylenir?
Kanser hastalarına yaklaşım konusunda en çok merak edilen husus durumun ona nasıl aktarılacağıdır. Bu noktada şunlara dikkat etmek gerekir;
- Kanser hastalarına sonuç bildirimi genellikle çok kolay değildir. Avrupa ve ABD'de bireysellik ön planda olduğu için çok açık bir biçimde ifade edilir. Bizde ise genellikle saklama eğilimi vardır. Ancak bundan kaçınmak ve her ihtimali açık şekilde ifade etmek şarttır.
- Hastalara kanser olduğunu söyleme fiili zamana yayılmalıdır.
- Özellikle çok gelişmiş olan tedavi yöntemlerinden bahsederek başlanmalı ve onun moralinin yüksek tutulması sağlanmalıdır.
- Tüm ayrıntıları bildirmek, olasılıkları masaya yatırmak son derece büyük bir önem arz eder.
Hastaya Yaklaşım Nasıl Olur?
Kanser sürecinde hastaya yaklaşım hem profesyonel hem de moral verici olmak zorundadır. Onun bu hastalığı her daim yeneceğinden bahsedilmelidir. Bunu yaparken olumlu konuşmak çok büyük artıları beraberinde getirir. Çünkü bu tip rahatsızlığa sahip olan kişilerin büyük bir kısmının psikolojisi son derece bozuk ve hassastır.
Aileye Yaklaşımda Nelere Dikkat Edilmeli?
Kanser sürecinde hasta ve aileye yaklaşım her daim olumlu ve incitici bir yapı içinde olmadan gerçekleştirilmelidir. Kanser hastalığına yakalanmış olan bir kişinin ailesinin takınacağı tavır çok büyük bir öneme sahiptir. Onun bu sorunu altlatabilmesi için her daim moral vermesi gerekir. İşte bu yüzden aileyle olan ilişkilerde son derece dikkatli olmak şarttır. Ailenin bu konuda gerekli olan bilgileri alması gerekir. Her daim hastanın moralinin yüksek tutulması, dikkat edilecek olan hususların içindedir. Bunun çevre tarafından da aynı şekilde gerçekleştirilmesi olumlu sonuçların ortaya çıkmasını sağlar. Böylelikle kanser tedavisinde büyük bir başarı elde edilmiş olacaktır. Tüm bu parametrelerin göz önünde bulundurulması şarttır.