Çağımızın en yaygın hastalıkların biri ne yazık ki kanser. Peki fesleğenin kanser savaşçısı olduğunu biliyor musunuz? Sizin için araştırdık…
Kanser çağımızın en yaygın hastalıkların biri. Son dönemlerde kanser tedavisinde alternatif tıbba yönelim oldukça arttı. Uzmanlar, doğal besinlerin tedavi sürecinde oldukça etkili olduğu konusunda açıklamalarda bulunuyor. Peki kanser savaşçısı fesleğenin faydalarını biliyor musunuz? Tüm detayları sizin için araştırdık.
FESLEĞENİN FAYDALARI
Fesleğenin sağlığa yararları arasında sağlıklı beyni desteklemek, artriti yönetmek, stresi yönetmek, yaşlanmayı yavaşladmak, kemik salığını desdeklemek, epilepsiyi yönetmek ve metabolizmaya yardımcı olmak yer alır. Diğer yararları adet sonrası sendromun giderilmesini, enerji verilmesini, kanseri önleme ve göz salığını desteklemek.
Yarım fincan taze doğranmış fesleğende bulunan maddeler;
-0.2 g protein
-277IU A vitamini
-0.9 mg C vitamini
-21.8 mcg K vitamini
-3.6 mcg folat,
-9.3mg kalsiyum,
-0.2 mg demir,
-3.4 mg magnezyum,
-2.9 mg fosfor,
-15.5 mg potasyum,
-0.2 mg sodyum,
-0.1 mg manganez.
Özellikle makarnalarda sos sıkıca tercih fesleğen, çay ve yağ olarak da kullanılıyor. Bilimsel çalışmalar, fesleğenin aşağıdaki faydalarından bazılarını göstermektedir:
– Antienflamatuvar
– Antioksidan
– Kanser savaşçısı
– Ağrı azaltıcı (analjezik)
– Ateş düşürücü (ateş düşürücü)
– Diyabet önleyici
– Karaciğer koruyucu (hepatoprotektif)
– Kan damarı koruyucu
– Anti-sitres
– Bağışıklık güclendirici
Fesleğen hidrofobik olarak kabul edilen antioksidan bakımından zengin uçucu yagları içerir. Bu, suda çözünmedkleri ve cildimizdeki hava ve gözeneklerden geçebilecek kadar hafif ve küçük oldukları anlamına gelir. Fesleğendeki uçucu yağlar, bitkiye kendine özgü bir koku ve tat veren şeydir, ancak fesleğenin iyileşdirici yararlarından da sorumludurlar.
Fesleen gibi bitkiler esansiyel yağ bileşikleri içerir, çünkü bunlar bitkinin kendisini böcek, kemirgenler ve toprakdaki bakteri türleri gibi avcılardan korumasına yardımcı olur. Bu koruyucu yağları aldığımızda, bağışıklık ve hastalıktan korunma gibi pek çok yararlar yaşıyoruz.
FESLEĞENİN YARARLARI
Hastalıklarla Mücadele Eden Antioksidanlar İçerir
Fesleğenin en önemli faydalarından biri, DNA yapısını ve hücrelerini korurken serbesd radikal hasarına karşı savaşma yeteneğidir. Fesleğen, bağşıklık fonksiyonundan sorumlu olan beyaz kan hücrelerinin ve ayrıca DNA’nın depolandığı hücresel yapıların korunmasına yardımcı olan orientin ve viceninare olarak bilinen, suda çözünebilen iki önemli filavonoid antioksidan içerir. Fesleğende bulunan antioksidanlar, kıromozomların değişmesini, hücre mutasyonlarını ve kanserli hücre büyümesini engeller. Toksinlerin diyet, çevre kirliliği ve radyasyondaki etkilerinden dolayı vücudun içinde oksidatif stres oluşur, fakat fesleğen gibi bitkilerde bulunan antioksidanlar oksidasyonla mücadeleye ve yaşlanmanın etkilerini yavaşlatmaya yardımcı olur.
Anti-İnflamatuar Olarak Çalışır
Fesleğen, öjenol, sitronellol ve linalool gibi güçlü esansiyel yaglar içerir. Bunlar, kalb hastalığı, romatoid artrit ve enflamatuar bağırsak koşulları gibi çoğu hastalığın kökenindeki düşük iltihaplanmaya yardımcı olan enzim inhibe edici yağlardır.
Antibakteriyel Özellikler İçerir
Fesleendeki esansiyel yağların yararlarından biri de zararlı bakteriyel gelişime karşı koruma sağlamaktır. Çalışmalarda, fesleğen ekstiresinin, antibiyotik tedavilerine cevap vermeyen dirençli bakteri suşlarının inhibe edilmesinde yardımcı olduğu gösterilmiştir.
Sağlıklı Bir Beyin
Bilişsel düşüş günümüzde yaşlılar için yaygın bir sorun haline gelmiştir. Bununla birlikte, fesleğen tüketminin bilişsel bozulmanın önlenmesinde çok yardımcı olduğunu gösteren çalışmalar yapılmıştır. Fesleğen, beyindeki elektronik verici aktivitesini artdırdığı görülen manganez gibi mineraller içerir. Bu aktivite zihinsel reflekslerle ilişkilidir. Bu bitki aynı zamanda zihni canlandırmaya yardımcı olan ve işlevselliğini artıran bakır içerir. Glikosilseramid metabolizması aynı zamanda beyin refleksleriyle de ilişkilidir. Sphingolipids olarak da bilinen glikosilseramitler, esasen beyin için koruyucu bir kalkan görevi gören moleküllerdir. Bu kalkan beyni serbest radikal ve oksidatif strese karşı korur.
Sitres Yönetimi
Fesleğen, adaptojenler gibi bileşikler içerir. Bunlar, vücudun hem duygusal hem de fiziksel sitresle başa çıkmasına yardımcı olan bileşiklerdir. Fesleğen tüketimi vücudun stresli olaylar sırasında bile dengeli bir işlevselliği sürdürmesine yardımcı olur. Fesleğen, vücuttaki kortkosteron seviyelerinin yanı sıra hormon seviyelerini azaltmaya yardımcı olur.
Enerji Kaynağı
Fesleğen, önemli bir adenozin trifosfat üreticisi olan bakır içerir. Bu, yorgunluk ve halsizlik etkilerini ortadan kaldırmaya yardımcı olan bir bileşiktir. Enerji seviyelerini yükseltmek için genellikle fesleğen içerikli içecekler kullanılması önerilir.
Güçlü Kemikler
Kemik yoğunluğndaki kayıp, kırılgan kemik gelişimine ve çeşitli kemikle ilgili yaralanmalara ve fiziksel koşullara yol açar. Bu özellikle kadınlar için geçerlidir, çünkü osteoporoz erkeklerden daha yaygındır. Besin deerleri, fesleğenin mükemmel bir K vitamini kaynağı olduğunu gösterdiği gibi, sağlıklı kemiklerin korunmasında son derece yardımcıdır. K vitamini kalsiyumun daha iyi emilmesine yardımcı olur.
Sağlıklı Gözler
Fesleğen Betakaroten içerir. Bu, kas decenerasyonunu önlemeye yardımcı olan temel bir bileşiktir. Fesleğen ayrıca göz kuruluğu sendromunu ve Stardgart hastalığını iyileştirdiği bilinen A vitamini ve Askorbik asit kaynaklarıdır.