Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve şu ana kadar 7.477 kişinin ölümüne neden olan Coronavirüsünün tedavisi için çalışmalar yapılmaya devam ediyor. Fakat önem gösterilmesi gereken nokta; belli yaş gruplarında ve bazı hastalıklarda riskin daha fazla olmasından kaynaklanıyor.
Örneğin; 60-70 yaş arasında yüzde 3.6 ve 70 yaş üzerinde yüzde 11 civarında olan ölüm oranı 60 yaşın altında yüzde 1.3 ve 50 yaşın altında yüzde 0.4 oranına düşmektedir. Yani genç nüfusta ölüm oranı düşüktür. Ancak kişinin yaşı ne olursa olsun, ciddi kalp damar hastalığı varsa Koronavirüse bağlı ölüm oranı yüzde 13.2, diyabet varsa yüzde 9.2 ve kanser hastalarında yüzde 7.6 oranına kadar çıkmaktadır.
Görüldüğü üzere en büyük risk, kalp damar hastalığı olan kişilerdedir. Ancak kanser hastaları da, dikkat etmesi gerekli bir gruptur.
VİRÜSTEN EN ÇOK ETKİLENEBİLECEK OLAN KANSER TÜRLERİ
Hodgkin dışı lenfoma, kronik lenfositik lösemi, akut miyeloid lösemi, akut lenfoblastik lösemi ve multipl miyelom gibi kan maligniteleri olan hastalar, kemik iliği nakil hastaları, aktif kemoterapi, immünoterapi ve radyoterapi görmekte olan tüm kanser hastaları; yeni koronavirüsten korunma konusunda daha dikkatli olmaları gereken vakalardır. Hastalığın akciğer üzerindeki etkileri göz önüne alınırsa, KOAH ve akciğer kanseri hastalıkları birlikte olan hastalarımız daha dikkatli olmalıdır.
TEDAVİ SÜRECİ SONA ERMİŞ KANSER HASTALARIDA DİKKAT ETMELİ
Kanser tedavisi sona ermiş ve sağlığına kavuşmuş hastaların riski, çok daha düşüktür. Yine de kemoterapi ve radyoterapinin bağışıklık sistemi üzerindeki etkileri, bazen beklenenden uzun sürebilir. Bu sebeple; bu hastaların tedavi sonrası 2 ay daha dikkatlerini en üst düzeyde tutmaları gereklidir.
YENİ KORONAVİRÜS COVİD-19'DAN KORUNMA YOLLARI NELERDİR?
Aktif kemoterapi, immünoterapi ve radyoterapi devam eden hastaların tedavilerine devam etmeleri gerekmektedir. Gerekli önlemlere uygun yaşayarak, tedavilerine düzeni olarak devam etmeleri çok önemli bir husustur. Özellikle tedavi altındaki kanser hastalarına, kapalı mekanlardan mümkün olduğunca girmemelidir. Açık havada virüsün yayılma riski olmadığı için maske takmak gereksizdir, ancak kapalı mekanlarda bulunması gereken kanser hastalarına ağız ve burun bölgesini, tam kapatan maske takmaları önerilmektedir.
El temasından kaçınılmalı; yüz ve ağız, burun ile temas etmemesine çok fazla dikkat etmek gereklidir. Elleri sık sık en az 20 saniye sabunla yıkamak yada yüzde 60 alkol içeren solüsyonlar ile dezenfektanlar kullanmak korunma açısından önemli olduğunun altını çizmek gerekir.
Kanser tedavisi gören hastaların kesinlikle yurtdışına çıkmalarını önermemekle beraber, tedavileri devam eden kanser hastalarının, hastalık belirtileri olmasa da yeni coronavirüs taşıyıcılarının kuluçka döneminde bulaşıcı olma özelliğinin devam ettiği göz önünde bulundurularak kalabalık mekanlarda olmamaları ve ziyaretçi kabulü en aza indirilmesi tavsiye ediliyor.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ NASIL GÜÇLENDİRİLİR?
- İyi bir gece uykusu almak çok önemlidir çünkü uykusuzluk bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla ilişkilendirilmiştir.
- Evde sağlıklı beslenmeye ve dışarıdan gıda tüketmemeye çok dikkat edilmelidir.
- Taze olarak bol miktarda sebze, meyve tüketmek ve C vitamini gibi takviyelerden kesinlikle destek alınmalıdır.
- Egzersiz yapmak vücudu zinde tutar fakat kapalı spor salonlarından uzak durulmalıdır.