Kanser hastası yakınları, tümörlerin tedavisinde kullanılan ve muadili bulunmayan, yıllık masrafı ortalama 362 bin TL olan kanser ilacının ödeme kapsamına alınmasını istedi
Bağışıklık sisteminin kanserle savaşmasına yardımcı olarak işlev gördüğü için kanser hastalarının umudu olan ilacın SGK ödemesi kapsamında yer almaması hastaları mağdur ediyor. Bir kutusu 10 bin 344 TL olan ilacı kullanan kanser hastalarının bir yılda ilaca ulaşım için ödemesi gereken tutar 362 bin TL. Kanser hastası yakınları, tümörlerin tedavisinde kullanılan ve muadili bulunmayan, yıllık masrafı ortalama 362 bin TL olan Keytruda ilacının SGK ödeme kapsamına alınması için imza kampanyası başlattı.
“Kanser ilacı Keytruda, SGK ödenen ilaçlar listesine girsin” başlığı ile change.org’da isimli sitede başlatılan imza kampanyasında şunlara yer verildi:
“Kanserde özellikle tümörlerin tedavisinde kullanılan ‘Pembrolizumab’ etken maddeli ‘Keytruda 100mg’ ilacını SGK karşılamıyor. İlacın 1 aylık kullanımı için Türk Eczacılar Birliği’nin talep ettiği fiyat 10 bin 344 TL. Bir kutusu 10 bin 344 olan ilacı hastalar 2 kutu kullanıyor. İlaç yeni ve şu an için alternatifi yok. İlacın 1 yıllık masrafı 362 bin TL, 2 yıllık masrafı 724 bin TL.”
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumundan izin alıp parasını ödedikten sonra bu ilacın alınabildiğini ifade eden hasta yakınları, “Bu ilacın tedavi masraflarına katlanmak mümkün değil. Bu ilacı 300 kişi bekliyor. Keytruda ilacının SGK tarafından yurtdışından ithal edilebilen ve ücreti ödenenler listesine alınmasını talep ediyoruz” çağrısı yaptı.
İLAÇLAR ÜCRETSİZ DEĞİL
SGK Sağlık Uygulama Tebliğinde (SUT) Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Mart ayında yayımlandı.
Bu tebliğin ardından kanser tedavisinin ücretsiz olduğu duyuruldu. Ancak kanser ilaçlarının büyük bir çoğunluğu SGK geri ödeme kapsamına alınmadı.
Geri ödeme kapsamına alınan Altuzan, Xgeva, Mozopil, Opdivo ve Revlimid isimli kanser ilaçları da SGK tarafından ancak kemoterapiden fayda görmeyip hastalığın son aşamasına gelen hastalara ödeniyor. SGK’nin bu kriterine uymayan hastalara “fark ödemeleri” çıkarılarak, hastalardan bu ilaçları ceplerinden karşılamaları istenildi.
Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın