Kanoların Çiçek Açmasıyla Tarlalar Sarıya Büründü

Aksaray’da az su tüketmesi sebebiyle çiftçiler tarafından tercih edilen yağ bitkisi türü kanolanın çiçek açmasıyla tarlalar, birçok profesyonel fotoğrafçı tarafından kullanılmaya başlandı.

11.05.2021-13:06 - (Son Güncelleme: 11.05.2021-13:06) Kanoların Çiçek Açmasıyla Tarlalar Sarıya Büründü

Aksaray’da Tuz Gölü havzasında, kanola, mısır, pancar ve ay çekirdeğine göre yüzde 70 daha az su tükettiği içinde çiftinin tercihi oldu.

Eskil Ziraat Odası Genel Sekreteri Vedat Belgemen, kanolanın  az su tüketen ürün olduğu için çiftçinin ilgisi çekmeye başladığını belirtti.

‘’KAR MARJI YÜKSEK BİR ÜRÜN’’

Belgemen, ''Son yıllarda yer altı suların çekilmesiyle çiftçilerimizi kanola ekimine yönlendirdik. Geçen yıl sözleşmeli olarak 800 dekar kanola ekimi yaptırdık. Verim ve kar marjı yüksek olunca 10 bin dekara çıkan kanola ekimi yer altı sularının yükselmesine ciddi fayda sağlamaya başladı. Gelecek yıl ise 30 ile 40 bin dekar kanolayı hedefliyoruz. Bölgemizde dekara 350 ile 500 kilo verim alıyoruz. Bu da bizim acımazdan ciddi bir verim. Çünkü kanolanın kar marjı yüksek bir ürün olduğu için çiftçilerimizi memnun ediyor.” diye konuştu.

‘’GÖRSEL ŞÖLEN’’

Bitkilerle ilgili araştırma yapan Aksaray Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seher Karaman Erkul da, ''Eskil ilçesinde doğada endemik bitkileri fotoğraflıyorduk. Şu anda bir kanola tarlasındayız. Sarı rengin olabildiği kadar hakim olduğu bir tarla. Bize çok güzel bir görsel şölen oluşturuyor. Yoldan geçen araç sahipleri ise bu güzelliği dikkat çekiyor ve çok güzel de fotoğraflar çıkıyor. Biz de araçla geçerken tarlayı görünce kayıtsız kalamadık ve durup fotoğraf çekindik'' dedi.

Özellikle gün doğumu ve batımına yakın saatlerde ayrı bir güzelliğe bürünen kanola tarlaları, birçok profesyonel fotoğrafçı tarafından da doğal stüdyo olarak kullanıyor.


YORUM YAZ..
Modal