Öksürük ile birlikte ortaya çıkan parlak kırmızı bir renge sahip olan mukus hemoptizidir. Hemoptizi, halk arasında kanlı balgam olarak isimlendirilmektedir. Kanlı balgam ile kan tükürmek aynı şeyler değildir. Kanlı balgamın sıklığı ve miktarı oldukça önemlidir. Kanlı balgam durumlarında acilen bir uzmana başvurmak gereklidir.
KANLI BALGAM NEDEN OLUR?
- Kanlı balgamın başlıca sebebi tüberküloz, bronşektazi ve akciğer kanseri olabilmektedir.
- Pulmoner emboli, akciğer apsesi, kronik bronşit ve zatürre de kanlı balgamı meydana getirebilir.
- Kan pıhtılaşma problemi oluşturan hastalıklar ve kalp yetmezliği gibi hastalıklar da kanlı balgama sebebiyet vermektedir.
KANLI BALGAM İÇİN NE İYİ GELİR?
Bal ve acı biber kürü: Bal, zencefil ve acı biber ile yapılan bu karışım kanlı balgam tedavisi için doğal bir çözümdür.
Kürü hazırlamak için; 1 yemek kaşığı elma sirkesini, 1 yemek kaşığı limon suyunu, 2 yemek kaşığı balı ve 1 yemek kaşığı zencefil tozunu ve yarım yemek kaşığı acı biber tozunu iyice harmanlayın. Sonrasında bu karışımı kaynatarak kremsi bir kıvama ulaşana kadar karıştırın. Bu karışımı günde 2 yemek kaşığı olacak şekilde tüketin.
Bal ve soğan kürü: Doğal bir kür olan bal ve soğan karışımı kanlı balgama iyi gelen diğer bir doğal ilaçtır.
Kürü hazırlamak için; 2 yemek kaşığı elma sirkesini, 250 gram soğanı, yarım bardak balı ve küçük bir şekilde doğradığınız soğanları harmanlayın bu karışımı 1 veya dilerseniz 2 gün boyunca bekletin. Karışım hazır olduktan sonra günde bir kaşık olarak tüketin.
Elma ve limon kürü: Bu doğal kür ile balgam şikayetlerini azaltabilirsiniz. Bu kür aynı zamanda doğal bir iltihap sökücüdür.
Kürü hazırlamak için; Bir elmayı püre olana dek pişirin ardından da 1 yemek kaşığı balı, 1 yemek kaşığı limon suyunu ilave edin. Bu doğal kürü günde iki yemek kaşığı olarak tüketebiliriz.
Balgam tedavisinde kullanılan besinler: Patates, kabak, karnabahar,
kuşkonmaz, kereviz, sarımsak, soğan, greyfurt, mandalina, muz, ananas, portakal,
balık ürünleri, kırmızı ve beyaz et, yumurta, süt ve süt ürünleri ve çorba
çeşitleri.