Kandilli'den 2 Saatlik Su Kesintisi Önerisi: Kuraklık Depremden Daha Büyük Tehlike

Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Tek, İstanbul'da kuraklık probleminin depremden daha büyük bir risk olduğunu ifade etti. Günlük iki saati geçmeyecek sembolik olarak su kesintilerinin yapılmasının oldukça önemli olduğunu dile getiren Tek, İstanbul'un vaziyeti için "felaket" dedi.

18.12.2020-12:39 - (Son Güncelleme: 18.12.2020-12:32)

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, İstanbul'a gelecek tehlike için uyarı yaptı. İstanbul'un kar yağışına, daha sakin ve vaktinde yağan yağmurlara gereksinimi olduğunu ifade eden Tek, "Barajlar sadece bu şekilde dolabilir" diye konuştu.

Bütün dünyayı gittikçe daha çok tesiri altına alan iklim buhranının etkileri artık oldukça yakından fark ediliyor. Aşırı sıcaklar, kurak geçen yağmur zamanları, dolular ve seller oldukça büyük bir ekonomik ve sosyal yıkıma yol açıyor. Hepsinin olma sıklığı çoğalıyor. Türkiye'nin gündeminde de her geçen gün yükselen, gıda güvenliğini ve üretim zincirini riske atan kuraklık riski var. Bu durumda ekonomiye büyük bir baskı kuruyor. Üretim zincirin bozukluk yaşanması ekonomik tehlikeleri yanında getirirken, uzmanlar bilhassa üretim ve tedarik zincirine işaret ediyor. Uzmanlar, salgın sürecinde ne kadar kritik olduğu bir defa daha gözler önüne serilen tarımsal üretimin, muhafaza edilmesi gerektiğinin altını çiziyor.

1911 yılından bu yana yapılan ölçümlerde İstanbul'un ortalama sıcaklığının 1,5 derece yükseldiğin gördüklerini ve esasen bugün yaşadığımız iklim kaynaklı bütün problemlerin sebebinin de işte bu 1,5 derecelik sıcaklık artışı olduğunu ifade edilen Adil Tek, "İstanbul'daki bu artış uluslararası kurumların ölçümlerine göre dünya ve Avrupa ile paralel. Bu durum tarımda ve sanayide hatta aklınıza gelecek her alanda büyük bir sorun demek. Bu şartlarda ekonomik sürdürülebilirlik mümkün değil" diye konuştu.

YORUM YAZ..
Modal