Kemik ve diş sağlığı için oldukça faydalı olan kalsiyum, bütün hücreler için gereklidir. Kalsiyumun eksikliği kadar fazlalığı da rahatsızlıklara yol açabilir. Peki kalsiyum fazlalığı neye yol açar? İşte detaylar...
DİŞ ÇÜRÜMELERİNE NEDEN OLUR
Hücrelerin birbirleriyle haberleşmesi, kalp dahil olmak üzere kasların işlevlerini yerine getirmesi, kanın pıhtılaşması, kemiklerin dayanıklılığı ve daha pek çok hayati fonksiyon için kalsiyum olmazsa olmazdır. Çocuklarda kalsiyum eksikliği kemiklerin zayıf kalmasına, büyüme bozukluklarına, diş çürümelerine ve kayıplarına neden olur.
KASLARDA KİREÇLENMEYE YOL AÇAR
Kan tahlillerinde yüksek çıkan kalsiyum değerleri, çocuğun güçlü bir kemik yapısına sahip olduğunu değil, tersine kemiklerindeki kalsiyumun azaldığını gösterir. Çünkü vücuttaki kalsiyumun tamamına yakın bölümü kemiklerde bulunur. Kanda da sıvı halde az bir miktar kalsiyum vardır. Kalsiyumun kanda yüksek miktarda bulunması, kemiklerdeki kalsiyumun azaldığına işaret eder. Çocuklarda yüksek kalsiyum, böbrek taşlarına, damarlarda ve kaslarda kireçlenmelere sebep olur.
Kanda bulunan kalsiyum miktarının yüksek olmsı, hiperkalsemi olarak adlandırılır. Bunun belirtileri ise şunlardır:
- Çok su içmek,
- Sık idrara çıkmak
- Bulantı ve kusma,
- Büyüme geriliği,
- Aşırı yorgunluk, bitkinlik
- Kemik ağrıları,
- Böbrek taşları
- Yüksek tansiyon,
- Kalpte ritim bozukluğu
- Kabızlık
Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın.