İçeriğinde bulunan yüksek miktardaki kalsiyum, demir ve potasyum sayesinde oldukça faydalı olan incir, lif içeriğinin yüksek olması ve az yağ oranına sahip olmasından dolayı tek başına mucize etkiler yaratır. Yoğurt ve salata ile birlikte de tüketilen incir, özellikle yaz mevsiminden sonbahara geçişte zayıflayan bağışıklık sisteminin güçlendirilmesini sağlar. Özellikle kalsiyum açısından zengin olan ve vücuda fayda sağlayan incirin belirli bir ölçüde tüketilmesi gerekir. İşte tıpkı incir gibi vücudun kalsiyum ihtiyacını karşılayan besinler…
KALSİYUM EKSİKLİĞİ NEDEN OLUR?
Kalsiyum eksikliğinin en önemli nedenlerinden biri kalsiyum içeriğine sahip olmayan gıdaların az miktarda tüketilmesidir. Aynı zamanda D vitamini açısından eksik gıdalarla beslenmek, çok fazla tuz tüketmek, böbreklerde meydana gelen kronik hastalıklar, magnezyum eksikliği, kanser ve kortizon içeren ilaçlar kullanmak da kalsiyum eksikliğinin en önemli nedenleri arasında yer alır.
YAŞ ARALIĞINA GÖRE GÜNDE NE KADAR KALSİYUM ALINMALIDIR?
Kalsiyum faydalı bir mineral olmasının yanı sıra fazla alındığı zaman sağlık açısından ciddi tehdit oluşturmaktadır. Bu nedenle sizlere yaş aralığına göre kalsiyum beslenme tablosunun nasıl olması gerektiğini açıkladık. İşte detaylar…
- 0-12 ay (sadece anne sütü ile beslenmemiş) 525mg
- 1-3 yıl 350mg
- 4-6 yıl 450mg
- 7-10 yıl 550 mg
- 11-18 yaş - erkekler 1000mg
- 11-18 yaş - kızlar 800mg
- Yetişkinler (19+) 700mg
- Hamile kadın 700mg
- Emziren kadınlar 700 mg + 550 mg
KALSİYUM İÇİN TAVSİYE EDİLEN GIDALAR
Fasulyeler ve mercimek
Fasulyenin siyahı, beyazı veya akrabası (bezelye, maş, börülce) hangisi olduğu hiç fark etmez, fasulyegillerin hepsi bol miktarda kalsiyum içermektedir. Mercimekgiller ailesinin de (yeşil, kırmızı) kalsiyumdan zengin besinler olduğu belirtilmektedir. Fasulye ve mercimek akraba besinlerdir ve hepsinin içeriğinde kalsiyum kadar bol miktarda demir, çinko, magnezyum, potasyum ve folat bulunmaktadır.
İncir
İncir de güçlü bir kalsiyum kaynağıdır. Kalsiyumdan en zengin meyvelerin başında gelen incirin bir tanesi bile neredeyse 10 gram fruktoz içermektedir. Aynı zamanda incirin 40-50 kalori olduğunu da unutmamalı ve günde 1-2 incir tüketmelisiniz.
Badem
1 avuç: 76 mg
Çiğ süt ve yeşil sebzeler en yüksek kalsiyum oranına sahip olan besinler arasında yer alır.
Kale lahanası (pişirilmiş)
1 fincan: 245 mg
Çiğ Süt
1 bardak: 300 mg