Vücudun en önemli organlarından biri olan kalp, kan pompalayan bir kastır. Peki sık rastlanılan kalp yetmezliği nedir? Kalp yetmezliği belirtileri nelerdir? İşte merak edilenler…
En sık görülen kalp rahatsızlıklarından biri olan kalp yetmezliği hakkında en sık aratılan; kalp yetmezliği nedir? Kalp yetmezliği belirtileri nelerdir? Sorularının detaylarını haberimizde bir araya getirdik.
Kalp, her atımda kasılıp gevşeyerek vücuda kan pompalayan bir kastır. Kalp yetersizliğinde kalp doğru şekilde çalışamayacak kadar zayıf düşer. Bu kalbin yeterince kuvvetle kasılamadığı veya yeterince kanla dolamadığı anlamına gelir; böylece vücuda daha az kan pompalanmış olur.
Kalp yetersizliği genellikle kalp damar hastalığı, kalp krizi veya yüksek tansiyon gibi hastalıklar nedeniyle kalp kasının zarar görmesinden kaynaklanır. Kalp yetersizliğine neden olabilecek diğer hastalıklar şunlardır: Kalp kapağı ve kalp kası hastalıkları Doğumsal kalp hastalıkları Şeker hastalığı Kronik böbrek yetersizliği Akciğer hastalıklarıdır.
Kalp yetersizliği ciddi bir hastalık olup zamanında tedavi edilmediğinde hayati tehlike riski taşır. Bununla birlikte, zamanında fark edilip uygun bir şekilde tedavi edilirse hastalar uzun ve kaliteli bir yaşam sürebilir.
Kalp yetersizliğinin belirtileri kalbin vücuda yeterli miktarda kan pompalayamaması sonucu akciğerler ve vücudun değişik bölgelerinde sıvı birikimi meydana gelir. Bu durum çeşitli belirtilere neden olur. Yaygın görülen belirtiler: Nefes darlığı Yorgunluk Şişme (ödem) Hızlı kilo alma Öksürük Bunlara ek olarak öksürük, iştahsızlık, geceleri sık idrara çıkma, çarpıntı gibi başka belirtiler de görülebilir. Bir hastada bu belirtilerden biri ya da bir kaçı mevcut olabilir. Eğer hasta uygun tedavi altında ise yukarıdaki belirtilerden hiç birisi bulunmayabilir.