Dünya genelinde en çok görülen ve ölümle sonuçlanan hastalıklar arasında kalp ve damar hastalıkları geliyor.
Damar sağlığı için tüketilmeli
Yasemin’de yer alan habere göre, erken yaşlarda düzenli spor alışkanlığı ve sağlıklı besin düzeni ile bu hastalıkların önün geçilebiliyor. Bazı besinler de, damar tıkanıklarına yol açan sorunları ortadan kaldırıyor ve damarları temizliyor.
Zerdeçal
Yemeklerde kullanılan ya da çay olarak da tüketilebilen zerdeçal, damarları temizlemekle birlikte damar sertliği gibi sorunların da ortadan kalkmasını sağlıyor.
Nar
Renginden de anlaşılacağı üzere bir kalp dostu olan nar, vücudumuzdaki damarların daha aktif ve uzun ömürlü çalışmasını sağlıyor. Bünyesindeki antioksidanlar sayesinde nar, düzenli kullanımda sağlıklı bir yaşamın sırrı haline gelebiliyor.
Badem
Her derde deva olan badem, damarlardaki kan yollarını temizliyor ve kalbin daha sağlıklı olmasını sağlıyor. Tekli doymamış yağ, lif ve antioksidan içerikleri sayesinde damar ve kalp dostu bir besin olarak öneriliyor.
Zeytinyağı
Sağlıklı yaşamın anahtar besinlerinden biri olan zeytinyağı, düzenli kullanımda kalp ve damar rahatsızlıkları ile karşılaşma riskini yüzde 50 oranında azaltıyor. Uzmanların da sıkça tavsiye ettiği zeytinyağı, içerisindeki antioksidanlar sayesinde kalbi koruyor ve tansiyon gibi rahatsızlıkları da ortadan kaldırıyor.
Tarçın
Kandaki şekeri düşürmesi ve dengelemesi sayesinde tarçın, tam bir antioksidan deposu. Bu sayede kalbe giden damar yollarını temizliyor, tıkanıkların oluşmasını engelliyor. Tarçın, günde 1 çay kaşığı kadar tüketildiğinde damar yollarındaki rahatsızlık riskini yüzde 26 oranında azaltıyor.
Yulaf
Tam bir lif deposu olan yulaf, düzenli bir şekilde tüketildiğinde kalp ve damar yollarını temizliyor. Ayrıca kolesterolü düşüren yulaf, özellikle öğlen yemeklerinde tüketildiğinde sağlık için son derece yararlı oluyor.
Brokoli
Demir, vitamin ve mineral deposu olan brokoli, K vitamini ve lif açısından son derece zengin. Damarlardaki kalsiyum oranını dengeliyor ve kolesterolü de ortadan kaldırıyor.
Kolesterol artışı ve aşırı yağ birikimi nedeni ile tıkanan damarlar, yeterli oranda kan akışını engeller. Damar tıkanıklığını açmak için kullanılabilecek bazı şifalı bitkiler ve doğal yöntemler bulunuyor. Damar tıkanıklığı, çok ciddi rahatsızlıkları da beraberinde getirir. İşte damarları temizleyen o besinler...İşte damarları temizleyen o besinler...
Domates, ceviz ve hatta nohut... Bazı yiyecekler damarları koruma gücüne sahiptir ve kalp hastalıklarını büyük ölçüde önleyebilirler. İşte kan dolaşımını iyileştiren ve damarları koruyan 5 besin.
Sarımsak
Sarımsağın yapısında çok sayıda kimyasal bulunmaktadır. En önemli kimyasal allisin'dir. A, B1, B2, B, C vitamini ve çeşitli mineralleri içerir.
Aynı zamanda vücutta önemli antioksidan olan glutatyonun üretimini arttırmaktadır.
Nohut
100 gramda sadece 163 kalori içeren ve tokluğu artıran en iyi besinlerden biri olan nohut, kalp ve damar hastalıkları riskini 2 ila 4 kat azaltır. Nohutların glisemik yükü düşüktür, bu karbonhidrat miktarını ve kalitesini hesaba katan bir hesaplama yöntemidir.
Çok yüksek bir kan şekeri seviyesi, damarları tıkayarak kalp krizi ve felç riskini artırır. Nohut, vücuttaki hücrelerin oksidasyon sürecinde serbest radikallerin etkisini azaltmaya yardımcı olan besinler olan manganez ve bakır içeriği sayesinde antioksidan özelliklere sahiptir ve kalbi korur.
Uskumru
Uskumruda bulunan omega 3 yağ asitleri, kalp ve damar sağlığı için gerçek bir yardımcıdır. 100 gramında 1.2 gr omega 3 (EPA ve DHA) ile uskumru, vücuda günlük EPA ve DHA alımının 2 katından fazlasını sağlar. Çalışmalar, omega 3 tüketiminin kalp ve damar hastalıkları riskini büyük ölçüde azalttığını göstermiştir.
Bu yağ asitleri damarların esnekliğine etki ederek ve vücut içi iltihabı önleyerek kan pıhtılarının oluşumuna karşı savaşmaya yardımcı olur. Uskumru selenyum açısından da zengin olduğu için antioksidan özelliklere sahiptir. Bu mineral vücutta serbest radikal oluşumunu engeller. Serbest radikallerin fazlalığı, özellikle kırmızı kan hücrelerini bozdukları için kalp ve damar hastalıklarının ortaya çıkmasına neden olur.
Bitter çikolata
Kakao, epikateşin gibi flavonoidler içerir. Bu antioksidanlar vücudu dış saldırganlardan koruyan maddelerdir.
Bunlar özellikle kötü kolesterol oluşumunu ve atardamarları tıkayan pıhtıları azaltır. Tansiyon seviyelerinde artışı önlerler ve kalp ve damar sağlığını desteklerler.
Flavonoidler bitter çikolatada büyük miktarlarda bulunur. Sütlü çikolata çok az içerirken, beyaz çikolata hiç içermez. Bu nedenle en az yüzde 70 kakao içeren bitter çikolata tercih edilmelidir.
Domates
Araştırmalar, domateslere kırmızı rengini veren bir antioksidan olan likopenin, kalbi kan pıhtılarının oluşumuna karşı koruduğunu göstermektedir.
Bu antioksidan pişmiş domateslerde daha yüksek oranlarda bulunur. Bu nedenle domateslerin pişirilerek yenilmesi tavsiye edilir. Ancak kabuklarını soymak, likopen içeriğini büyük ölçüde düşürebileceğinden kabuklu tüketim tavsiye edilmektedir.