Ülkemizde Dünya Sağlık Örgütü'nün önerdiği günlük 6 gram tuzun yaklaşık 3 katını tüketiyoruz. Birçok kişi yemeklerini tatsız tüketmek istemediği için tuz kullanımına özen göstermiyor. Ancak yemeklerinize tuz yerine baharat ekleyerek de lezzetlendirebilirsiniz. Üstelik bu baharatlar kalp ve damar sağlığınız açısından da oldukça faydalıdır. Kalp ve damar sağlığını korumanıza yardımcı olacak en etkili yöntemlerden biri şüphesiz ki tuz kullanımını azaltmaktır. Çünkü tuz tüketimi hipertansiyona, bunun sonucunda da kalp ve damar rahatsızlıklarına neden olmakta. İşte kalp ve damar sağlığını korumanıza yardımcı olan baharatlar...
KALP VE DAMAR SAĞLIĞINI KORUYAN BAHARATLAR
Biberiye
Et yemeklerini tatlandırmak için rahatlıkla kullanabileceğiniz biberiye, vücutta bulunan iltihabın azalmasına ve kalp damar hastalıklarının engellemesini sağlar. Ayrıca doğal antioksidan etkiye de sahiptir.
Safran
Özellikle pilavlarınızı renklendirmek için kullanabileceğiniz safranın antioksidan özelliği sayesinde damar yapısı korunur ve vücuttaki iltihabın azaltılması sağlanır. Bunun yanı sıra kolesterolü düşürücü etkisi de bulunmaktadır.
Kekik
Et yemeklerinin vazgeçilmez baharatlarından biri olan kekik, antioksidan ve iltihap azaltıcı etkisiyle damar sağlığının korunmasını sağlar. Aynı zamanda bu baharatın kolesterolü düşürücü etkisi de bulunmaktadır.
Kişniş
Et yemeklerini lezzetlendirebileceğiniz bir diğer baharat ise kişniştir. Kişniş, bağışıklık sistemini güçlendirip, hazımsızlığa iyi gelmesinin yanı sıra kan kolesterol seviyelerinin de düşürülmesini ve hipertansiyonun kontrolüne katkı sağlar.
Kimyon
Kuru baklagillerle yapılan yemeklerin vazgeçilmez baharatlarından biri olan kimyon vücuttaki iltihabın azalmasını sağlar. Aynı zamanda kan şekerini düşürmeye, kan basıncını düzenlemeye katkı sağlar ve kanı sulandırarak damar sağlığına olumlu etkiler.
Zencefil
Sebze yemekleri ve fırınlanmış balık yemeklerini tatlandırmak için kullanılan zencefil, vücut direncini arttırır ve iltihabın azaltılmasını sağlar. Bu baharat, damar duvarları üzerinde olumlu etkiler oluşturarak tansiyonun kontrolünü de kolaylaştırır.
Sumak
Salata ve sebze yemeklerinde kullanılan sumak, kan şekeri seviyesinin düşmesine katkı sağlar. Bu sayede damarları şekerin zararlı etkilerinden koruyabilirsiniz.