Kalp krizi, damar tıkanıklığı ve felç gibi hayati tehlike oluşturan hastalıkların, görülme riskini artıran kötü kolesterol son yıllarda giderek artmış durumda. Uzmanlar ise doğru beslenerek kötü kolesterolün önüne geçilebileceğini belirterek, tüketilmesi gereken sağlıklı besinleri merak edenler için anlattı.
Kötü kolesterol nedir?
Vücuttaki kolesterol dediğimiz şey, karaciğer tarafından yediklerimiz sonucu üretilen yağdır. Aslında vücudun sağlıklı kalması için kolesterole ihtiyacı vardır. Ancak sağlık beslenmek kötü kolesterole dönüştüğü için ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Peki kötü kolesterolün önüne nasıl geçmek mümkün mü? Tabi ki evet. Sağlıklı besinler kötü kolesterolü düşürebilirsiniz.
Kolesterol dediğimiz şey, vücutta belirli cinsiyet ve hormonların birleşeni olarak işlev görür. Bu durumda belirli hücreleri geliştirerek, beyinde sinaps oluşumu güçlendirir. Aynı zamanda da D vitamini öncüsüdür. Vücutta bulunan toplam kolesterol iyi e kötü olarak iki grupta ele alınır. İyi kolesterol dediğimiz durum, damarda biriken yağın yakalanıp, yakılmak üzere karaciğere taşınması durumudur. Kötü kolesterol ise yağların damarlarda kalmasını ve plakalar oluşmasını sağlar.
Yüksek kolesterolün nedenleri
Hiperkolesterolemi olarak bilinen durum aslında kandaki fazla kolesterolü ifade eder. Herhangi bir belirtisi yoktur ancak, kalp kirizi ve felç gibi sağlık sorunlarına neden olabilir. Doğuştan olan bu durum ilerleyen yaşlarda da ortaya çıkabilir. Bunun nedeni ise sağlıksız beslenme, kötü alışkanlıklar, düzensiz yaşam şekli olabilir.
Kötü kolesterolü düşüren 8 besin
Kötü kolesterolün tespit edildiği hastalara genellikle diyet uygulanır. Bu diyette meyve, sebze, kepekli tahıl, yağlı balıklar vb. gibi yiyeceklere yer verilir. Trans yağ dediğimiz, işlenmiş ve kalbe zarar veren yağlı yiyeceklerden uzak durulması gerekir. Peki kötü kolesterolü düşüren besinler neler?
Sızma zeytinyağı
Faydaları saymakla bitmeyen sızma zeytin yağı, kötü kolesterol içinde birebirdir. Zeytinyağı, ateroskleroza karşı koruyucu etkileri olan 100 gramda 176 miligram tekli doymamış yağ asitleri ve büyük oranda sterollerden meydana gelmektedir. Özellikle tereyağı gibi diğer yağ türleri yerine kullanıldığında kolesterolü düşürmeye yardımcı olur. Sızma zeytinyağları kötü kolesterolü düşürmeye ve iyi kolesterolü artırmaya ayrdımcı olarak kalp ve damar hastalıkları riskini azaltır.
Yulaf ve diğer tam tahıllar
Birçok yerde yulaf ve tahıllı ürünlerin sağlık için ne kadar önemli olduğunu duymuşsunuzdur. Burada dikkat edilmesi gereken tahılların tam halinde tüketilmesidir. Bunun nedeni ise polifenoller sayesinde büyük bir antioksidan etkiye sahiptir ve içerdiği bitki sterolleri kolesterolü düşürmeye yardımcı olmasıdır. Kolesterolü düşüren yiyecekler listesinde yulaf ezmesiyle birlikte diğer tam tahıllar da vardır. Uzmanlar, kalp hastalıkları riskini azaltmaya yardımcı olmak için tam tahılların tüketimini tavsiye ediyor. Tam tahıllardaki lifler, kötü kolesterolü emilmeden önce bağlar ve atılımını sağlar.
Baklagiller
Uzmanlar, haftada 3 porsiyon baklagil tüketimini öneriyor. Özellikle fasulyeler, 100 gramda yaklaşık 76 miligram ile en yüksek bitki sterol oranına sahip gıdalardan biridir ve kolesterol emilimini azaltmaya yardımcı olan düşük oranda yağ ve bol miktarda çözünür lif içeren bir besindir. Baklagiller kötü kolesterol emilimini engellerler.
Patlıcan
Sebzeler kolesterole karşı harika yardımcılardır, bu yüzden herhangi bir sağlıklı diyetin vazgeçilmezidirler. Patlıcan, yüksek çözünür lif içeriği (100 gramda yaklaşık 2.4 gram) ve bitki sterolleri ile öne çıkan kolesterolü düşüren en iyi sebzelerden biridir. Kalp ve damar hastalıkları geliştirme riskini azaltmaya yardımcı olan yüksek miktarda flavonoid içeren bir besindir.
Ceviz
Badem, antep fıstığı veya fındık gibi diğer kuruyemişler de şiddetle tavsiye edilse de, kötü kolesterolü düşürmek ve iyi kolesterolü artırmak için ceviz tüketimi önerilmektedir. Cevizde kalp sağlığını artıran birçok farklı bileşen vardır. Ceviz tüketimiyle kandaki trigliseritleri ve kolesterolü düşürmek mümkündür. Cevizin yüzde 60'ını çoğu yüksek kalitede olan yağlar oluşturur ve bu yağlar kötü kolesterolü düşürürken iyi kolesterolü artırırlar.
Çilek, elma, üzüm ve narenciye
Çilek, elma, üzüm ve narenciye meyveleri de kötü kolesterolü düşüren besinler arasındadır. Çünkü bu meyveler lif açısından zengindir ve kolesterolün sindirim sisteminde emilmesini önlemeye yardımcı olurlar. Ayrıca elma, üzüm, çilek ve limon ve portakal gibi turunçgiller kötü kolesterol gibi vücuda zararlı maddeleri ortadan kaldırma yeteneğine sahip özel bir lif türü olan pektin bakımından zengindir.
Somon
Yağlı balıklar en iyi besin içeriğine sahip gıdalardan biridir. Çok iyi bir omega 3 yağ asitleri kaynağıdır. Bu çoklu doymamış yağ asidi trigliserit seviyesini düşürerek, vücut içi iltihaplanmayı azaltarak ve tromboz önleyerek kalp ve damar sağlığına etki eder. Somon, iyi bir oranda yağ asitleri içerdiği ve en düşük cıva yoğunluğuna sahip olanlardan biri olduğu için iyi bir seçenektir.
Marul
Salataların tartışmasız malzemesi olan marullar hemen hemen her gün düzenli olarak diyete dahil edilebilir. Kalorisi düşük, su oranı yüksek besinlerden biri olan marullar, çoğu meyve ve sebzeden daha fazla bitki sterolüne sahiptirler. 100 gramında yaklaşık 38 miligram bitki sterolüne sahip olan marullar kötü kolesterolü düşürebilme yeteneğine sahiptirler.