Görülme sıklığı bir hayli yüksek olan kalçada ağrı, ileri yaştaki kişilerde çok sık yaşanmaktadır. Kalça ağrısı çoğu zaman bir kemik- eklem hastalığına bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Op. Dr. Fırat Oruç, kalça ağrısı hakkında önemli bilgiler paylaştı.
Kalça ağrısının her zaman ciddi sağlık sorunlarına işaret etmediğini ifade eden Op. Dr. Fırat Oruç, kimi zaman uzun süre boyunca sabit bir şekilde oturmaktan ya da yapılan ters bir hareketten dolayı kalça kemiği ağrısının ortaya çıkabildiğini bu nedenle ağrıların birçoğunun herhangi bir tedavi gerektirmeksizin birkaç gün içinde kendiliğinden iyileştiğini ifade etti.
Konu ile ilgili açıklamasını sürdüren Oruç, şunları kaydetti: ''Ağrı çok şiddetli ise veya birkaç hafta içerisinde iyileşmiyorsa, bir hekime başvurularak detaylı muayene ve radyolojik incelemeden geçilmelidir. Kalçada ağrıyı oluşturan aşağıdaki durumlarda ise herhangi bir iyileşme süresi beklenmeden derhal bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir:
- Düşme ve kalça yaralanmaları
- Kalçadaki ağrının gün geçtikçe kötüleşmesi
- Yürürken, merdiven çıkarken, eğilirken ve benzeri durumlarda ağrı nedeniyle öne eğilme zorunluluğu hissetmek
- Ağrıya yüksek ateşin eşlik etmesi
- Sürekli rahatsızlık hissi
- Ani kilo kaybı.''
KALÇA AĞRISI NEDEN OLUR?
Kalça ağrılarının birçoğunun yapılan ters bir hareket ya da egzersiz anında eklemin fazla zorlanmasından kaynaklandığını dile getiren uzman isim, ''Bu gibi durumlarda ağrıyı oluşturan etken genellikle kas tendonlarındaki gerginlik veya kalçadaki yumuşak dokularda meydana gelen iltihaplanmalardır'' dedi.
Ağrının 2 haftalık bir süreç boyunca devam etmesinin ise altta yatan ciddi bir sorunun sinyali olduğunu söyleyen Oruç, ''Ekleme ilişkin sorunlardan kaynaklı olarak hissedilen ağrılar bazı durumlarda kasık, dizler veya üst bacaklara da yansıyabilir. Bazı durumlarda ise diz veya bel bölgesinde var olan sorunlardan kaynaklı olarak kalçada ağrı hissedilmesi de söz konusu olabilmektedir'' diye belirtti.
Kalçada ağrı oluşumunu meydana getiren faktörlere değinen Oruç yaygın nedenleri şöyle sıraladı:
- Düşme veya kalçanın yaralanması
- Artrit (Romatoid artrit, osteoartrit, psoriatik artrit, juvenil idiopatik artrit, septik artrit vb.)
- Kalçada kırık ve çıkıklar
- Eklem iltihabı (bursit)
- Burkulma
- Kasık fıtığı
- Kalça labral gözyaşı durumu (kalça eklemi kıkırdağında yırtılma)
- Tendon iltihabı (tendinit)
- Siyatik
- Kemiklere yayılım göstermiş ileri metastatik kanser vakaları
- Legg-Calve-Perthes hastalığı
- Kemik iltihabı (osteomiyelit)
- Osteoporoz (kemik erimesi)
- Sinovit (eklem zarı iltihabı)
KALÇA AĞRISI İÇİN HANGİ DOKTORA GİDİLİR?
Kalça ağrısı için hastaların Ortopedi ve Travmatoloji ile Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon polikliniklerine başvurmaları gerekmektedir.