Somon, ton balığı ve alabalık gibi yağlı balıklar kalp sağlığınızı olumlu yönde etkiler. Balıklarda bulunan omega-3 yağ asitleri düzensiz kalp atımlarını ve damarlarda tıkanıklığa neden olan plak oluşumuna engel olur. Badem, ceviz ve fındık gibi yemişler kalp sağlığınızı korur. Bu ürünlerin tuzsuz olanlarını tercih etmelisiniz.
KIRMIZI MEYVELER DAMAR SAĞLIĞINI KORUYOR
- Meyveler içerdikleri lif ve biyoaktif bileşikler sayesinde kalp dostudurlar. Yaban mersini, ahududu, böğürtlen ve çilek gibi meyveleri sık sık tüketmelisiniz. Bu meyvelere renk veren bileşikler kan basıncını dengeler ve damar sağlığını korurlar.
- Keten tohumu, içerdiği omega-3 yağ asitleri, lif ve biyoaktif bileşikler ile kalp sağlığının korunmasını sağlar. Keten tohumunun ezilmiş şekilde kullanılması gerekir.
YULAF EZMESİ TOKLUK SAĞLAR
- Yulaf ezmesi, içerdiği çözünür lif sayesinde yiyeceklerdeki kolesterolün bir kısmının dışkı ile atılmasını sağlar, kolesterol düzeyini azaltır ve tokluk sağlar.
- Lif ve B grubu vitaminleri açısından zengin bakliyatları sık sık tüketmek gerekiyor. Kuru fasulye, barbunya, nohut ve yeşil mercimek gibi bakliyatlar ve kalp sağlığını korur. Kuru baklagiller kan şekerinin de dengelenmesini sağlar.
PATATES KAN BASINCINI DENGELİYOR
- Havuç, tatlı patates, kırmızı biber ve kış kabağı lif ve C vitamini açısından oldukça zengindir. Patates iyi bir potasyum kaynağıdır ve kan basıncının dengelenmesini sağlar.
BU SEBZE VE MEYVELER C VİTAMİNİ DEPOSU
- Ispanak ve brokoli gibi yeşil sebzeler C vitamini açısından zengin kalp dostu sebzelerdir. C vitamini, beta karoten, folat ve lif açısından zengin olan portakal, mandalina, papaya ve ananas gibi meyveler pıhtılaşmayı dengeleyerek kalp hastalıklarından korurlar.
DOMATES KALP KRİZİ RİSKİNİ AZALTIYOR
- Kalp sağlığı için önemli olan domates potasyum açısından zengindir. Kolesterolü düşürür ve kalp krizi riskini azaltır.
- Akdeniz diyetinin önemli bir parçası olan zeytinyağı, içerdiği tekli doymamış yağ asitleri sayesinde hem kan kolesterol düzeyini, hem de kaç şekeri düzeyini azaltır.
- Günde en az 4 fincan yeşil çay tüketimi kalp hastalıkları ve kalp krizi riskini azaltabilmektedir.
- Kahve de içerdiği bileşenler sayesinde kalp hastalıkları ve kalp krizi riskini azaltmaktadır. Ancak kahve şekersiz ve kremasız olmalı.