Kakule, zencefilgiller ailesi ait olan ve yıl boyunca yeşil kalan bir bitkidir. Dik sapları parmak kalınlığında olan kakule 30 ila 50 cm kadar büyüyebilir. Kakulenin çiçekleri küçük boyutta ve sarımtırak bir renktedir. Yaprakları koyu yeşil renk olan kakule hançer şeklindedir.
Kakule tohumları, pek çok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Kakulenin yapraklarının ucundan elde edilen uçucu yağ, ilaç ve parfümlerin içeriğinde yer alır.
- Kakule iyi bir idrar söktürücüdür.
- Kakulenin akciğerler için antiseptik özelliği bulunmaktadır.
- Kakule toz haline getirilip buruna çekildiği zaman nezleyi keser.
- Zihin açıcı özelliği bulunan kakule unutkanlığı giderir.
- Afrodizyak özelliği taşıyan kakule düzenli kullanıldığında cinsel gücü artırır.
- Dizanteri hastalığına şifa olan kakule; astım, bronşit gibi solunum yolu rahatsızlıklarında kullanılır.
- Kakule kansere karşı vücudun direncini artırır.
Kakule mideye iyi gelir mi?
- Mide bulantısını geçiren kakule mide ağrısı ve kramplara iyi gelir.
- Hazımsızlık sorunu çekenlerin yemekler ile birlikte kakule tüketilmesi önerilir çünkü kakule mideyi rahatlatıcı bir özellik barındırır. Mide ve bağırsak gazlarını giderir.
Kakule nasıl tüketilir?
Kakule, Asya mutfağında sıklıkla kullanılmaktadır. Tohumlarının kurutulup dövülmesiyle toz haline getirilen kakule yemeklerde, tatlılarda ve içeceklerde çeşni olarak kullanılmaktadır. Kakule baklagiller ile hazırlanan yemeklere ve balığa ilave edilir. Sütlü tatlılar ve hoşaflara lezzet veren kakule çay ve kahvelerde de kullanılmaktadır. Kakule mırra ismi verilen kahve çeşidinde çeşni olarak kullanılır.
Çay olarak da tüketilen kakule, mide bulantısı ve iştahsızlık için birebirdir. Mide bulantısı için bir tutam nane ve kakuleden hazırlanan kakule çayı, limon ve bal ilave ederek tüketilir. Kakule çayı iştahsızlığa da iyi gelmektedir.
Kötü kokuları önlüyor!
- Hintliler, nefeslerinin güzel kokması için kakule tohumlarının çiğnerler.
- Nefesin güzel kokması için 1 ila 2 adet kakule tohumunu, yemeklerden sonra çiğnemek yeterlidir.
Kakulenin zararları nelerdir?
Her bitkide olduğu gibi kakule de fazla tüketildiği zaman bazı yan etkilere yol açmaktadır. Ülser ve gastrit sorunu bulunan kişiler, kakule tüketmemelidir. Özellikle de safra taşı hastalarının kakule çayı içmesi tavsiye edilmez. Kakule gebelik ve emzirme döneminde kullanılmamalıdır.