Kahvaltıların vazgeçilmez öğünlerinden yumurtalar da son yıllarda oldukça yükselen enflasyondan payını alan ürünler arasında yer alıyor. Piyasadaki bütün yumurtalar hangi renkte olursa olsun vatandaşın cebini oldukça zorluyor. Fakat bazı tavukların yumurtladığı kahverengi renkteki yumurtaların klasik beyaz renkteki yumurtalara göre daha pahalı olması bir çok insanın dikkatini çekiyor. Kahverengi yumurta ile beyaz yumurta arasında ne gibi farkların olduğunu ve kahverengi yumurtanın neden beyaz yumurtadan pahalı olduğunu öğrenmek isteyenler arama motorları üzerinden araştırmalarını sürdürüyor.
Yumurtalar neden farklı renktedir?
Yumurtaların rengini belirleyen unsur yumurtadan ziyade tavuğun rengidir. Eğer tavuğun tüy ve kulak memesi rengi beyaz ise yumurtladıkları yumurtalar da beyaz olur. Fakat tavuğun tüyleri birden fazla renkte ise ve kulak memeleri kırmızı ise yumurta kahverengi olarak dışarı çıkar.
Kahverengi yumurta beyaz yumurta farkı nedir, neden daha pahalı?
Kahverengi yumurta ile beyaz yumurta arasındaki tek fark renk farkıdır. Her ne kadar fiyatı daha pahalı olduğu için daha sağlıklı olarak düşünülse de kahverengi yumurtanın tadı ve besin değerleri ile beyaz yumurtanın tat ve besin değerleri arasında herhangi bir fark yoktur. Kahverengi yumurtaların beyaz yumurtalardan pahalı olmasının temel sebebi ise beyaz yumurtaları yumurtlayan tavukların fabrikasyon yöntemiyle üretilen tavuklar olmasıdır. Kahverengi yumurta yumurtlayan tavuklar ise genellikle kırsal alanda yetişmektedir.
Kahverengi yumurta ile beyaz yumurta arasındaki bir diğer fark ise kahverengi yumurta yumurtlayan tavuğun beyaz yumurtlayana göre daha maliyetli olmasıdır. Bu nedenle de kahverengi yumurtalar daha pahalıya satılmaktadır.
Her ne kadar besin ve tat açısından önemli farkları olmasa da kahverengi yumurta yumurtlayan tavuklar genellikle kırsal ortamda yetiştikleri için az da olsa daha besleyici ve sağlıklıdır. Doğal yoldan beslenen tavuklar daha sağlıklı yumurtalar üretiyor. Fakat günümüzde bu tür tavukları üreten çiftliklerden çok fazla kalmadı. Bunun yerine daha hızlı üretim yapılması amacıyla tavuğa çeşitli hormon takviyeleri yapılıyor. Bu durum tavuğun yumurtladığı yumurtanın besin değerini ve tadının kalitesini düşürüyor.