Doğru ve sağlıklı beslenmek için kahvaltıda yediklerimiz de diğer öğünler kadar önemli. sağlıklı beslenmeye önce kahvaltı ile başlayın! günün en önemli öğünü olduğu söylenen kahvaltıda ne yemeliyiz?
Doğru ve sağlıklı beslenmek için kahvaltıda yediklerimiz de diğer öğünler kadar önemli. sağlıklı beslenmeye önce kahvaltı ile başlayın! günün en önemli öğünü olduğu söylenen kahvaltıda ne yemeliyiz?
Geçmişten günümüze kahvaltının en önemli öğün olup olmadığı uzmanlar tarafından araştırılmış ve fikir ayrılıkları çıkmıştır. ‘kahvaltı etmeli miyiz?’ sorusunun ardınan ‘kahvaltıda ne yemeliyiz?’ sorusu geliyor. spor ve egzersiz bilimi profesörü emma stevenson, konu ile ilgili ‘beslenme oldukça bireyseldir; bir insan için işe yarayan düzen, bir diğeri için uygun olmak zorunda değildir. insanların, bütçelerine ve hayat tarzlarına uyan, uzun vadede koruyabilecekleri bir beslenme yaklaşımı bulmaları gerekiyor.’ ifadelerini kullanıyor.
Ayrıca diyetisyen chloe miles kahvaltı ile ilgili ‘kahvaltı; vücuda ve zihne, güne başlamalarını sağlayacak enerjiyi sağlayan önemli bir öğündür ve vücudu beslemek için kullanılabilecek bir fırsattır. öğünleri atlamamak önemlidir ancak kahvaltı, günlük besinsel gerekliliklerinizin yüzde 20-25'ini karşılamalıdır. güne enerji dolu başlamak son derece önemlidir.’ açıklamalarını yapıyor.
yapılan çalışmalara göre, düzenli kahvaltı yapan kişilerin diğer kişilere oranla daha dengeli beslendiklerini ve kilo alma risklerinin düşük olduğunu aktaran miles, kahvaltı ile ilgili bilgileri paylaştı.
Hangi besin grupları kahvaltıda tüketilmeli?
Kahvaltıda, karbonhidrat içeren tam tahıllı ekmekler ya da gevrekler tüketilmeli. lifi bol olan besinlerin tüketilmesi, kalp hastalıklarını, diyabeti, bazı kanser türlerini önleyebiliyor ve sindirim sistemini iyileştirerek obezite ihtimalini azaltıyor. aynı zamanda kahvaltı, gün içinde ideal olarak tüketilmesi tavsiye edilen 5 porsiyon meyve veya sebzenin ilk porsiyonunu yemek için iyi bir tercihtir. süt ve süt ürünleri içerisinde bulunan kalsiyumun vücuda alımı için de iyi bir zaman dilimidir. ayrıca et, yumurta, balık ya da fasulye hem protein kaynağıdır hem de tok tutar.
Uzunca zamanı olmayanlar ne yemeli?
Yemek pişirmek için zamanınız yoksa, füme somonla doldurulmuş az yağlı, peynirli bir simit hazırlayabilirsiniz. omega-3 yağ asitleri ve protein ihtiyacını bu şekilde karşılayabilirsiniz. ayrıca yanında kaymaksız süt ve bir muzla birlikte tahıllı gevrek tüketebilirsiniz. yulaf lapası ve kepekli ekmekle yapılabilecek bir tost da sabahları hızlı hazırlayabileceğiniz lifli besinlerdendir.
Çok az vakti olanlar ne hazırlayabilir?
Kolayca hazırlanabilen ve hem lif bakımından hem de protein bakımından zengin olan fırında pişmiş fasulyeyi kepekli tost üstüne koyarak tüketebilirsiniz. ayrıca olabildiğince şeker ve tuz oranı düşük olan besinler tercih edilmeli. haftada bir ıspanak ya da mantar ve kepekli ekmekle birlikte yağda yumurta sağlıklı seçenekler arasında.
Farklı kültürlerden ipucu
Japon kahvaltılarında doymuş yağ oranı düşük olan balıklar tercih edildiği için oldukça övgü alıyor. ayrıca türkiye’de kolesterolü düşürdüğü bilinen ve kalp hastalıklarına engel olduğu kanıtlanan doymuş yağ içerikli zeytinler dikkat çekiyor.