Kafeini ölçüyü kaçırmadan doğru bir miktarda tüketirseniz oldukça faydalı bir maddedir. Aşırı tüketilmesi durumunda bazen olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir.
Kafein, 1819 tarihinde Alman asıllı bir kimyager olan Friedrich Ferdinand Runge tarafından keşfedildi. Kafeinin en çok kahve ile özleşmesinin sebebi miktar olarak en çok kahvede bulunmasıdır. Kafein enerji veren içeceklere ve kola gibi hazır içeceklere sonradan ilave edilir.
Kafein ve uyku arasındaki bağlantı çoğumuzu düşündürmüştür bunun sebebi nedir gelin birlikte öğrenelim. Beyinde bulunan nöronlar uyku durumunun gerçekleşmediği zaman diliminde çalışırlar. Bu süre zarfında adenozin isimli reseptörlere bağlı bir madde meydana gelir ve reseptörlerden dolayı adenozin seviyesi vücut tarafından sürekli olarak takip edilir.
Eğer kişinin vücudu yeterli uykuyu alamadıysa veya vücut yorulduysa adenozin seviyesi yükselir buna bağlı olarak da yorgunluk ve uyku hissi meydana gelir. Dışarından alınan kafein ise adenozin ile aynı işi görür ve 4-6 saat arasında adenozinin yerine geçerek uyku ve yorgunluk hissini önler. Örnek verecek olursak akşam 18.00’de alacağınız yeterli miktardaki kafein yaklaşık olarak saat 00.00’e kadar etkisini göstererek kişiyi zinde tutar bu sayede odaklanmayı artırır.
KAFEİNİN YARARLARI NELERDİR?
- Yapılan çeşitli araştırmalar kafeinin alzheimerı önlemede önemli bir katkı sağladığını kanıtlamıştır.
- Kafein odaklanmanızı maksimum düzeye çıkartır.
- Uykusuzluğu hissettirmez enerji sağlar.
- Algılarınızı hızlı bir biçimde açarak daha kolay ezber yapmanızı ve okuduğunuzu kavramanıza yardımcı olur.
- Kafein spordan dolayı olan yorgunluğu da giderir. Antrenman yaptığınız süre boyunca maksimum performans gösterebilirsiniz.
- Kafein reaksiyon hızını artırarak algınızı hızlandırır.
- Kafein metabolizma hızını artırıcı etkisi ile hızlı bir şekilde yağ yakmanıza olanak sağlar. Kafein etkili ve işe yarayıcı bir doğal yağ yakıcıdır.
- Kafein şişkinliğin giderilmesine de sebep olur nabzı ve kan basıncını yükseltmesi ile vücuttan su atılmasını sağlar bu da şişkinliğinizin giderilmesine yardımcı olur.
- Kafein baş ağrısını giderir migren gibi hastalıkların tedavisinde önemli bir rol oynar.
- Kafein akciğer yollarını açarak bronşit başta olmak üzere solunumu etkileyen hastalıkları engeller.
- Kişinin felç geçirme riskini 1/4 oranında düşürdüğü kanıtlanmıştır.
- Cilt kanseri tedavisinde kullanılır deri hastalıklarını iyileştirici bir gücü vardır.
KAFEİNİN ZARARLARI NELERDİR?
Sağlık sorunu bulunmayan kişilerde kafein doğru miktarda kullanıldığı takdirde herhangi bir sorun teşkil etmez. Fakat kişinin ihtiyacından fazla kafein alması halinde ise bazı sorunlar ortaya çıkabilir.
- Uykusuzluğunun neden olduğu sinirlenme
- Mide bulantısı
- Vücudun aşırı ısınması
- Nabzın aşırı yükselmesi ile birlikte gelen el titremesi.
DOĞRU KAFEİN MİKTARI NEDİR?
Kafein ihtiyacı kişinin kütlesi ve bünyesine göre farklılık göstermektedir. Günlük ortalama kafein tüketiminin kilogram başına 4-6 mg. arasında olması öneriliyor. Örneğin 80 kilogram birinin günlük olarak alması gereken maksimum kafein miktarı 480 mg.
KAFEİN TOLERANSI NEDİR?
Sık sık düzenli olarak kafein tüketen biri kafeinin enerji veren, yorgunluğu azaltan etkilerini fark edemez duruma gelebilir. Örneğin Hayatında yüksek miktarda kafein almamış biri ilk kez kafein aldığında çok büyük bir fark hissederek enerjiyi ve odaklanmayı en yüksek düzeyde yaşar. Fakat her gün kafein tüketen bir kişi bir süre sonra buna alışarak ve enerjiyi hissetmemeye başlar. İşte bu duruma kafein toleransı denir. Kafein toleransı oluşan kişiler ise kafein tüketemediği veya az tükettiği günlerde yorgunluk hissetmeye başlar. Aynı zamanda baş ağrısı meydana gelebilir.
Kafein toleransının elbette bir çözümü vardır 2 ila 9 gün süresince vücudunuza dışarıdan hiçbir şekilde büyük miktarlarda kafein almazsanız vücudunuz normale döner.
KAFEİN HAFIZAYI GÜÇLENDİRİYOR
Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan John Kopkins Üniversitesi’nde kafeinin hafızaya olan etkisini incelemek için Psikoloji ve Beyin Bilimleri Yrd. Doç. Dr. Michael Yassa tarafından bir deney gerçekleştirilmiştir. Kahve içen ve kafein alma alışkanlığı olmayan 160 bireyin katılımıyla gerçekleşen deneyde deneklere çeşitli objeler gösterilmiş ve 5 dakika süresince bunlara çalışarak akıllarında tutmaları söylenmiştir. Sonrasında deneklerin yarısına 200 mg.lık kafein tabletleri verilmiştir. Diğer yarısına ise kafein içeren herhangi bir besin verilmemiştir. Deneyden sonraki gün kafein alan deneklerin, almayanlara oranla objeleri çok çok daha iyi hatırladıkları gözlemlenmiştir. Dr. Yassa bu deneyden kafeinin insan hafızasını ve öğrenme sürecini faydalı yönde etkilediği sonucuna varmıştır.
Kafein Miktarları
- 1 porsiyon filtre kahve (350 mg.)
- 1 porsiyon standart filtre kahve (150 mg.)
- 1 porsiyon espresso (100 mg.)
- 1 fincan Türk kahvesi (60 mg.)
- 1 paket hazır kahve (50 mg.)
- 1 fincan siyah çay (50 mg.)
- 1 fincan yeşil çay (20 mg.)
- 1 kutu kola (45 mg.)
- Sütlü çikolata (100 gr.da 20 mg.)
- Bitter Çikolata (100 gr.da 60 mg.)