Kadınlar Günü Nasıl Ortaya Çıktı? 8 Mart Kadınlar Günü Neden Kutlanıyor?

Her yıl 8 Mart gününde kutlanan Dünya Kadınlar Günü, Birleşmiş Milletler tarafından 16 Aralık 1977 tarihinde kabul edilmiştir. ABD'de başlayan Kadınlar Günü kutlamaları zaman geçtikçe tüm dünyaya yayılmıştır. İşte 8 Mart Kadınlar Günü hakkında merak edilenler…

07.03.2020-09:00 - (Son Güncelleme: 07.03.2020-08:47) Kadınlar Günü Nasıl Ortaya Çıktı? 8 Mart Kadınlar Günü Neden Kutlanıyor?

Kadınlar gününün yaklaşmasıyla birlikte birçok kişi kadınlar gününün nasıl ortaya çıktığını ve neden kutlandığını merak ediyor. İşte ABD’nin New York kentinde 1857 yılında yaşanan grevin ardından ortaya çıkan Dünya Kadınlar Günü’nün hikâyesi…

TÜRKİYE’DE KADINLAR GÜNÜ

Türkiye'de ilk olarak 1921 tarihinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlanmaya başlandı. 1980 darbesi döneminde dört yıl kutlama yapılamadı. 1984'ten itibaren her geçen gün daha da geniş kitlelerle kutlanmaya devam ediliyor.

KADINLAR GÜNÜ NE ZAMAN VE NASIL ORTAYA ÇIKTI?

8 Mart 1857 tarihinde ABD’nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisinin daha iyi çalışma koşulları istemi sonucunda bir tekstil fabrikasında greve başladı. Fakat polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesinin ardından çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda 120 kadın işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 10.000’i aşkın kişinin katılımıyla gerçekleşti.

26-27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka’nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart’ın “Internationaler Frauentag” (International Women’s Day – Dünya Kadınlar Günü) olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi.

İlk yıllarda belli bir tarih belirlenmemişti ancak her zaman ilkbaharda anılıyordu. Tarihin 8 Mart olarak belirlenmesi 1917 Bolşevik Devrimi’nin önderi ve Sovyetler Birliği’nin kurucusu Lenin’in önerisiyle 1921’de Moskova’da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı’nda (3. Enternasyonal Komünist Partiler Toplantısı) gerçekleşti. Adı da “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak belirlendi. Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yılları arasında sosyalizmin yayılmasından çekinen bazı ülkelerde anılması yasaklanan Dünya Kadınlar Günü, 1960’lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletleri’nde gerçekleşen çeşitli organizasyonlarla anılmaya başlanmasıyla Batı Bloku ülkelerinde daha güçlü bir şekilde gündeme geldi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart’ın “Dünya Kadınlar Günü” olarak anılmasını kabul etti.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal