Ortaöğretim, önlisans ve lisans mezunlarının merak ettikleri bir konu ise 'kadın polis nasıl olunur?' ile ilgilidir. Kadın polis olmak isteyen milyonlarca kadın adaylar bu yolda nelerin gerektiği hakkında merak etmektedirler ve araştırmaktadırlar.
Kadın polis nasıl olunur?
Kadın polis olmak için 3 yolunuz bulunmaktadır. Fiziki yeterlilikten geçmek, sözlü sınavdan istenilen puanı almak, yazılı sınavdan istenilen puanı almaktır. Kadın polis olmak için ilk yapmanız gereken başvuruları takip etmeniz ve geciktirmemeniz gerekmektedir.
POMEM kadın polis nasıl olunur?
POMEM, önlisans ve lisans mezun kadın adayların tercih edeceği kurumdur. POMEM en çok polis alımı yapan kurumdur. POMEM yılda 20-30 bin polis alımı yapmaktadır. POMEM kurumuna girmek için bazı şartlar bulunmaktadır. Bunlar:
-Özellikle kadın polis için önlisans ve lisans mezunu olmak
-30 yaşından büyük olmamak
-Kadın polisler için 1.62 cm ve fazlası boya sahip olmak
-Sağlık şartlarını yerine getirmektir.
POMEM'de kadın adaylar 4-6 ay eğitim görürler. Eğitimde başarı gösterenler polis olma hakkını kazanırlar. Kadın polis olmak için diğer merak edilen sorulardan biri de ilkokul veya lise mezunlarının kadın polis olabilir mi? şeklindedir. Kadın polis olmak için önlisans ve lisans mezunu olmanız gerekmektedir. İlkokul ve lise mezunlarından alım yapılmamaktadır.
PMYO kadın polis nasıl olunur?
PYMO, lise mezunları kadın adayların polis olabilmesi için başvurdukları bir kurumdur. Ülkemizde 5 tane vardır. Kadın polis olmak isteyen adaylar başvuru yapabilmektedir. Eğitimde başarı gösterenler polis olmayı hak ederler. PMYO başvuru için şartları şöyledir:
-En Lise mezunu ya da lise son sınıfta olan adaylar başvuru yapabilirler.
-26 ve 26 yaşından büyükler başvuru yapamazlar.
-Kadın polis adaylar için en az 1.62 cm olmaları ve fazlası gerekmektedir.
-Sağlık şartlarına uygun olmaları gerekmektedir.
PAEM kadın polis nasıl olunur?
Kadın polis olmak için son olarak başka başvuru PAEM'dir. Ülkemizde sadece 1 tane vardır. PAEM (Polis Amirleri Eğitim Merkezi) olduğundan sadece amir yetiştirilir. PAEM'i başarı ile tamamlayan adaylar amir olarak göreve başlayabilmektedirler. PAEM için başvuru şu şekildedir:
-30 yaşından gün almamış olmak
-Lisans eğitiminde başarılı bir şekilde mezun olmak
-Kadın polis için en az 1.62 cm boya sahip olmak
-Sağlık şartlarına uygun olmak
PAEM eğitim süresi 11 ay sürmektedir. 11 ay sonra eğitimini başarılı şekilde tamamlayanlar yardımcı komiser olarak göreve başlayabilirler.
Kadın polis olmak için gerekli yollar bu şekildedir. Kadın polis olmak için fiziki yeterlilik parkur hariç diğer şartlara kolay diyebiliriz. Genellikle kadın polisler gündüz çalışır yorucu görevlerle görevlendirilmezler. Mesela, kayıt işlemleri, kat sorumlusu, iç güvenlik, yazı yazma işlemleri gibi görevlerde yer alırlar. Bazen de acil işlerde görev başına gece çağırılabilirler.