Kaç kişi oy kullanacak? Partiler pusulada hangi sırada? Hangi saatlerde oy kullanılacak? İşte 31 Mart’a dair tüm bilgiler...

Türkiye, 1 Mart 2024 Pazar günü gerçekleştirilecek olan Mahalli İdareler Genel Seçimlerine yalnızca 15 gün kala sandık başına gitmeye hazırlanıyor. 31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak bu seçimler öncesinde ülke genelinde seçim hazırlıkları tüm hızıyla devam ediyor. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından belirlenen seçim takvimi doğrultusunda seçim süreci adım adım ilerliyor.

16.03.2024-14:13 - (Son Güncelleme: 16.03.2024-14:18) Kaç kişi oy kullanacak? Partiler pusulada hangi sırada? Hangi saatlerde oy kullanılacak? İşte 31 Mart’a dair tüm bilgiler...

31 Mart 2024 Pazar günü gerçekleştirilecek olan Mahalli İdareler Genel Seçimlerine artık sadece 15 gün kaldı. Türkiye'nin dört bir yanında seçim heyecanı giderek artıyor. Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) belirlediği seçim takvimi doğrultusunda seçim süreci titizlikle işleniyor.

Anadolu Ajansı (AA) tarafından yapılan habere göre, seçim sürecinde önemli bir adım daha atıldı ve seçime katılacak olan 34 siyasi partinin oy pusulasındaki sıralaması açıklandı. Bu sıralama, seçmenlere oy kullanırken daha net bir tercih yapabilmeleri için önem taşıyor.

Oy pusulasındaki sıralamanın belirlenmesi, seçimlerin daha düzenli ve şeffaf bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak adına önemli bir adım olarak kabul ediliyor. Seçmenler, oy kullanırken adayları ve partileri daha kolay bir şekilde bulabilmek ve tercihlerini belirleyebilmek için oy pusulasındaki sıralamaya dikkat edecekler.


Partilerin oy pusulasındaki sıralaması

Seçim takviminin ilerlemesiyle birlikte, 31 Mart 2024 Pazar günü gerçekleşecek olan Mahalli İdareler Genel Seçimlerine katılacak siyasi partilerin oy pusulasındaki sıralaması da açıklandı. Bu sıralama, seçmenlerin tercihlerini belirlerken daha net bir yol izlemelerine olanak tanıyacak. 

İşte oy pusulasındaki sıralama:

  1. Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti)
  2. İYİ Parti
  3. Sol Parti
  4. Büyük Birlik Partisi
  5. Memleket Partisi
  6. Anavatan Partisi
  7. Demokratik Sol Parti
  8. Yeniden Refah Partisi
  9. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti)
  10. Türkiye Komünist Partisi
  11. Anadolu Birliği Partisi
  12. Zafer Partisi
  13. Halkın Kurtuluş Partisi
  14. Türkiye Komünist Hareketi
  15. Bağımsız Türkiye Partisi
  16. Gelecek Partisi
  17. Yeni Türkiye Partisi
  18. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)
  19. Emek Partisi
  20. HÜDA PAR
  21. Hak ve Özgürlükler Partisi
  22. Ocak Partisi
  23. Adalet Birlik Partisi
  24. Demokrat Parti
  25. Güç Birliği Partisi
  26. Millet Partisi
  27. Milli Yol Partisi
  28. Adalet Partisi
  29. Aydınlık Demokrasi Partisi
  30. Milliyetçi Hareket Partisi (MHP)
  31. Türkiye İşçi Partisi
  32. Demokrasi ve Atılım Partisi
  33. Saadet Partisi
  34. Vatan Partisi

Şehirlerin aday sayısı belli oldu

YSK'nin belirlediği seçim takvimi doğrultusunda, siyasi partiler ve bağımsız adaylar, 20 Şubat Salı günü mesai bitimine kadar ilgili il ve ilçe seçim kurullarına adaylık başvurularını teslim etti. Bu başvuruların incelenmesi sonucunda, il ve ilçe seçim kurulları tarafından kesin aday listeleri 3 Mart Pazar günü açıklandı. Bu açıklamayla birlikte, 49 adayla İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için en yoğun adaylık yarışının yaşanacağı belediye olarak belirlendi. İstanbul'da 22 aday siyasi parti adayıyken, 27 aday bağımsız olarak seçime katılacak.

İstanbul'u sırasıyla 29 adayla Gaziantep ve 28 adayla Malatya takip ediyor. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan adaylarından 3'ü bağımsız iken, Malatya Büyükşehir Belediye Başkan adaylarından ise 5'i bağımsız olarak seçime girecek.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için ise 19'u siyasi parti adayı olmak üzere toplamda 24 aday yarışacak. Bu adaylardan 5'i bağımsız aday olarak seçimlere katılacak.


21 Mart’ta yasaklar başlayacak

YSK'nin belirlediği takvime göre, seçim sürecindeki önemli tarihlerden biri olan 21 Mart Perşembe günü, propaganda serbestliği ve bazı seçim yasaklarının başlayacağı bir dönemin startını verecek. Bu tarih itibariyle, seçim propagandası serbestliği 30 Mart Cumartesi günü saat 18.00'de sona erecek ve aynı gün saat 23.59'da da seçim yasakları tamamlanacak. Bu süre zarfında, seçime katılan siyasi partiler ve bağımsız adaylar, seçim propaganda süresi boyunca yazılı basında ilan ve reklam yoluyla veya internet siteleri üzerinden sözlü, yazılı veya görüntülü propaganda yapabilecekler. Ancak bu propaganda faaliyetleri, genel yollar üzerinde, mabetlerde, kamu hizmeti görülen bina ve tesislerle ilçe seçim kurullarının belirlediği meydanların dışında toplu olarak gerçekleştirilemeyecek. Ayrıca açık yerlerde, güneşin batmasını müteakip ikinci saatin sonundan güneşin doğmasına kadar toplu sözlü propaganda da yasaklanacak. Elektronik iletişim araçlarıyla propaganda yapılması da belirli kurallara tabi olacak. Vatandaşların elektronik posta adreslerine veya telefonlarına sesli, görüntülü veya yazılı mesaj gönderilerek propaganda yapılamayacak. Ancak siyasi partiler kendi üyelerine bu tür iletişimlerde bulunabilecekler.

Ayrıca oy verme gününden önceki 10 günlük süreçte, yazılı, sözlü ve görsel basın ve yayın araçları üzerinden vatandaşın oyunu etkileyecek şekilde propaganda yapılması yasaklanacak. Bu dönemde kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler gibi mini referandum niteliğindeki yayınlar da yasak kapsamına girecek.

Bakanlar ve milletvekillerinin seçim propagandası kapsamındaki gezileri de bazı kısıtlamalara tabi olacak. Bu gezilerde, makam otomobilleri veya resmi hizmete tahsis edilen araçlar kullanılamayacak ve protokol gereği karşılama, uğurlama törenleri düzenlenemeyecek. Ayrıca bu gezilere hiçbir memurun katılması da mümkün olmayacak.

Seçmen sorgulama yolları 

31 Mart'ta yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimleri'ne doğru geri sayım başladı. 29 Şubat Perşembe günü başlayan seçmen bilgi kağıtlarının dağıtımı, 24 Mart Pazar günü tamamlanacak. Seçmenler, bu bilgi kağıtlarını yanlarında getirmek zorunda olmayacaklar.

Oy kullanacak olan seçmenler, nerede ve hangi sandıkta oy kullanacaklarını öğrenmek için birçok yöntemi kullanabilecekler. Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) internet sitesinden, e-Devlet kapısından, YSK Seçmen Sorgulama Mobil Uygulaması'ndan veya "444 9 975" numaralı YSK Çağrı Merkezi'nden kontrol edebilecekler.

28 Mart'ta, tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlülere ilişkin listeler kesinleştirilecek. Böylece, oy kullanma hakkı olan tüm vatandaşlar belirlenmiş olacak.


Oy verme saatleri değişti

YSK, 31 Mart'ta yapılacak olan seçimler öncesinde önemli bir düzenlemeye imza attı. Seçimin mart ayında olması nedeniyle mevsim şartları ve güneşin batış saatini dikkate alarak, doğudaki 32 ilde oy verme saatini bir saat öne çekti.

Buna göre, Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis'te, ayrıca bu illerde bulunan ceza infaz kurumlarında oy verme saatleri 07.00-16.00 olarak uygulanacak.

Diğer illerde ise oy kullanma saatleri 08.00-17.00 olarak belirlendi. Bu düzenleme ile seçmenlerin oy kullanma süresi, mevsim şartlarına ve güneşin batış saatine uygun şekilde düzenlenmiş oldu.


DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal