Zamanla kabuğu yeşillenen patatesi tüketmek oldukça tehlikeli durumlara neden olabilir. Solanin içeren kabuğu kusma, ishal ve karın ağrısına yol açabiliyor. İşte kabuğu yeşillenen patetesin zararları...
Işığa maruz kalınca yeşilleniyor
Ülkemizde özellikle İç Anadolu'da yetiştirilen patates sofralarda kendine dair yer buluyor. Bolca nişasta içeren bu gıda çok farklı versiyonda damaklarımızı ziyaret ediyor. Boşa gitmesin diye yeşillenen kısmını kestiğimiz patatesi pişirmek de kar etmiyor. Neden yeşillendiğine gelince: Genellikle ışığa ve sıcak ortama çok fazla maruz kaldığında patatesin kabuğu yeşillenir.
İshal ve karın ağrısına yol açabiliyor
Patatesi saklama sırasında kabuğu yeşilleniyor. Patlıcan, domates gibi patateste de kabuk yeşile döndüğünde içerde yer alan glikoalkaloitler zararlı yanlarını ortaya çıkarıyor. Bu kimyasal normalde sebzelerin kendini savunma mekanizmasında yer alıyor. Yeşillenen kabukta bulunan solanin sinir sistemine etki ediyor. Çok fazla tüketildiğinde solanin zehirlenmesine neden olabilir. Bu sırada vücudun verdiği tepkiler arasında kusma, ishal ve karın ağrısı yaşanabilir.
Kalp ritminde artış yaşanıyor
Aşırı solanin alındığında ise şiddetli baş ağrısı yaşanabilir. Kalp ritminde artışın yaşandığı bu durumda zehirlenme belirtileri de vardır.Yaşanılan zehirlenme sırasında baş dönmesi ve sersemlik yaşanabilir. Kısacası patatesin kabuğu yeşile dönüştüğünde bir an evvel kurtulmalısınız. Solanin artışına neden olan maddeye klorofil adı veriliyor. Klorofil arttıkça solanin yülselmeye devam ediyor.