Kabızlığa Bitkisel Çözüm

Genel olarak düzensiz beslenme, yaşanılan aşırı stres, uzun süre hareketsiz kalma sonucu sık görülen problemlerden biri de kabızlıktır. Kabızlık aslında bir hastalık değildir. Peki yaşanılan kabızlık problemi nasıl geçer? Kabız olmamak için neler yapılmalıdır? İşte haberin detayları…

10.08.2020-17:56 - (Son Güncelleme: 10.08.2020-17:54) Kabızlığa Bitkisel Çözüm

Uzun süre hareketsizlik ya da sağlıksız beslenme sonucu kabızlık problemi görülmektedir. Bunun üstüne devamlı olarak hareketsiz kalmak da olumsuz etkilere neden olmaktadır.

KABIZLIK NEDİR?

Bir sindirim rahatsızlığı olan kabızlık toplumda fazlasıyla sık görülen bir problemdir. Düzensiz beslenme, hareketsiz kalma, yaşanılan stres durumu gibi çeşitli sebepler kabızlık problemine sebep olmaktadır. Kabızlık yaşayan kişi bir hastalık yaşamıyordur, diğer bir değişle kabızlık belirtisi ile ortaya çıkan başka bir problemi yaşıyor olabilmektedir. Kabızlık gün içinde insan hayatını olumsuz etkileyen problemdir. Tıp biliminde konstipasyon denilen kabızlık kişinin hareketlerinde tembellik olduğu zaman bu durum bağırsak hareketlerinde de yavaşlamayan sebep olur. Bu sebeple dışkıda sertleşme gerçekleşir ve sindirimde de güçlük yaşanılmaktadır. Düzensiz beslenme ile birlikte bağırsaklarda oluşan sindirim sistemini etkileyen problem kişinin kabızlık yaşamasına sebep olmaktadır.

KABIZLIK NEDENLERİ NELERDİR?

Kabızlık gün içerisinde belirli bir saatte kişi de bir ağrı ile başlayan bir problemdir. Kabızlığın temel sebeplerinden biri gün içerisinde alınması gereken yeterli sıvının alınmaması sebebiyle aynı zamanda diğer belirgin nedeni ise hareketsiz yaşamdır. Metabolik ve sindirim sistemi rahatsızlıkları olan kişide bağırsaklarında yavaşlama gerçekleşir ve bu durum kabızlığa neden olabilir. Diğer bir neden ise kişinin bağırsaklarında yaşadığı iltihapla birlikte çeşitli ağrılarla ortaya çıkan kabızlıktır. Diğer bir deyişle bağırsak hastalıklarıdır. Kitlesel oluşum ya da bağırsaklarda herhangi bir tıkanıklık da kabızlığa neden olmaktadır. Hormonal olarak kişide yaşanılan denge değişiklikleri kabızlığın diğer bir nedenidir. Kabızlığın nedenleri arasında çeşitli ilaçlar bunlar antidepresan, demir ilacı, antipsikotikler, lityum gibi çeşitli psikolojik problemlerde alınan ilaçlar da yine kabızlığın nedenleri arasındadır. Hamile kadınlar kabızlığı daha çok yaşamaktadır, bunun nedeni de yine hamilelik esnasında hormonların etkisi ile oluşmaktadır.

KABIZLIK NASIL GEÇER?

Kabızlık nasıl geçer? Bitkisel çözüm, Kabızlık tedavisinde ilk olarak kişide kabızlık yapan yiyecekler ya da içecekler azaltılmalı ya da tamamen kesilmelidir. Kabızlığa faydası olan kayısı, armut, erik gibi meyveler gün içerisinde sık sık alınmalıdır. Tam tahıllı ekmekler tercih edilmeli ve aynı zamanda gün içerisinde 2 litre kesinlikle su içilmelidir. Bebeklerde kabızlık problemi yaşanılıyorsa karın bölgelerini çeşitli bebek yağları kullanılmalıdır. Aynı zamanda bu yağlarla birlikte bebeğin karnına masajda yapılmalıdır. Çocuklarda yaşanılan kabızlık probleminde yemeklerine zeytinyağı katılabilir. Sebze tüketilmelidir. Bunlar pırasa, ıspanak, brokoli, lahana, kabak gibi çeşitli yeşil sebzeler kabızlık probleminde azalma ya da tamamen sona ermesinin sağlayınca kadar tüketilmesi önerilmektedir. Yine portakal, mandalina, greyfurt kabızlık probleminde faydası olan meyvelerdendir. Kabızlık çayı, barut ağacı kabuğu rezene, Sinameki yaprağı gibi çeşitli bitkilerle yapılan kabızlık çayı da gün içerisinde yine tüketilmelidir. Diğer bir bitkisel çözüm ise incir kürüdür. 3 ya da 4 adet kuru incir bir su bardağı içerisine koyularak ardından sabah kahvaltıdan önce aç karnına tüketilmelidir. Kabızlık süresince her sabah incir kürünün yapılması kişiyi rahatlatacaktır. Fakat şeker hastası olan birey incir kürünü yapması tavsiye edilmemektedir.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal