Kabakulak Tedavisi

Kabakulak genellikle çoçuklarda ve belli yaş aralıklarla görülen virüs kaynaklı bir bulaaşıcı hastalıktır.Nadir de olsa yetişkinlerde kabakulak olabiliyor.Peki, kabakulak belirtileri nelerdir,nasıl tedavi edilir? İşte kabakulak hastalığı hakkında bilmeniz gereken tüm detaylar haberimizde...

31.05.2018-17:41 - (Son Güncelleme: 02.07.2018-13:05) Kabakulak Tedavisi

Kabakulak genellikle çoçuklarda ve belli yaş aralıklarla görülen virüs kaynaklı bir bulaaşıcı hastalıktır.Nadir de olsa yetişkinlerde kabakulak olabiliyor.Peki, kabakulak belirtileri nelerdir,nasıl tedavi edilir?  İşte kabakulak hastalığı hakkında bilmeniz gereken tüm detaylar haberimizde...

Kabakulak, en sık çocukları etkileyen, tükürük bezlerinin son derece bulaşıcı viral bir enfeksiyonudur. En sık rastlanan belirti, tükürük bezlerinin şişmesi ve hastanın kulak bölgesindeki şişliktir. Etkilenen tükürük bezlerine parotis bezi denir. Bazen kabakulak virüsü aynı zamanda testis, yumurtalık, pankreas veya beyin zarı (beyin ve omuriliği çevreleyen zar) iltihabına neden olabilir. Birisi kabakulak geçirdiğinde, genellikle gelecekteki enfeksiyonlara karşı bağışıklık kazanır.

KABAKULAK BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kabakulak hastalığının viral olması nedeniyle, antibiyotikler bunu tedavi etmek için kullanılamaz ve şu anda kabakulak tedavisi için kullanılabilecek bir antiviral ilaç yoktur.

Mevcut tedavi, enfeksiyon ilerlemeden ve vücut bir soğuk algınlığı benzeri bir bağışıklık oluşturana kadar semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir. Çoğu vakada, insanlar 2 hafta içinde kabakulaktan kurtulurlar.

Kabakulak semptomlarının hafifletilmesine yardımcı olmak için aşağıdaki bazı adımlar atılabilir:

• Bol miktarda sıvı tüketin, ideal olanı sudur; ağrılı olabilecek tükürük üretimini teşvik ederken meyve sularından kaçın.
• Ağrıyı hafifletmek için şişmiş bölgeye soğuk bir şeyler koyun.
• Yumuşak veya sıvılı yiyecekler yiyin, çiğnemek acı verici olabilir.
• Yeterince dinlenin ve uyuyun.
• Sıcak tuzlu su ile gargara yapın.
• Asetaminofen veya ibuprofen gibi ağrı kesiciler alın.

KABAKULAK NEDENLERİ NELERDİR?

Virüs solunum yolundan tükürük bezlerine giderek çoğalır ve bezlerin şişmesine neden olur. Kabakulak popülasyonunun nasıl yayılabileceğine ilişkin örnekler şunları içerir:

• Hapşırmak ya da öksürmek
• Enfekte olan bir kişi ile aynı çatal ve kaşıkları kullanmak
• Enfekte olmuş biriyle yiyecek ve içecek paylaşmak
• Öpüşmek

Enfekte bir kişi burun veya ağzına dokunup, başkasının dokunabileceği bir yüzeye bulaştırır.
Kabakulak virüsüne yakalanan kişiler yaklaşık 15 gün boyunca bulaşıcıdır. (semptomlar göstermeye başlamadan 6 gün önce ve başladıktan sonra 9 güne kadar) Kabakulak virüsü, özellikle çocuklarda enfeksiyonun ortak bir nedeni olan paramyxovirus ailesinin bir parçasıdır.

KABAKULAK TEDAVİSİ

Hastalık, başka hastalıklara neden olabildiğinden tehlikelidir. Pankreas, göz yaşı kesesi hastalıkları, böbrek üstü bezleri, erkelerde testisler ve kadınlarda yumurtalıklar etkilenebilir. Kabakulak geçiren kişilerde, menenjit ağrıları ve ense sertliği oluşur. Bu durum kendiliğinden geçer. Testislerde oluşan durumlarda kısırlık bazen çok ender olarak meydana gelir. Kabakulağa bağlı olan sağırlık ve doğumsal sakatlıklar çok nadir oluşmaktadır.

Kabakulağın bilinen bir tedavisi yoktur. Hasta yatak istirahitine alınır ve ateş düşürücü ilaç alınır. Bu hastalar, sıvı gıdalarla beslenir. Kabakulak, yaklaşık 7 gün bulaşıcı etki gösterir. Eğer, çocuğunuzun kabakulak aşısı yoksa, mutlaka aşı yapılmalıdır. Fakat, aşı olduğu halde kabakulak geçiren kişiler de vardır.


Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın


DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal