Kabak çekirdeğinin faydalarını birçok yerde duymuşsunuzdur. Peki ya kabak çekirdeğinin zararlarını biliyor musunuz? Merak edenler için kabak çekirdeğinin pek bilinmeyen zararlarını haberimizde bir araya getirdik. İşte detaylar…
Kabak çekirdeğinin zararları, kabak çekirdeği boş vakitlerimizde birazda stres atmamızda yardımcı olan keyifle tükettiğimiz çerezlerden biridir. Kabak çekirdeğinin saça faydası vardır, saç dökülmesini engelleyici etkisi vardır, kavrulmamış olan kabak çekirdeği bağırsak kurtlarını düşürür, bağırsaktaki şerit ve solucanları düşürücü etkisi vardır, çok etkili bir antidepresandır, kalp ve damar sağlığı üreme organlarının sağlığı açısından oldukça faydalıdır. Peki bu faydalarının yanında oldukça fazla zararı bulunduğunu biliyor muydunuz?
Uzmanlar, önemli besin maddelerinden biri olan kabak çekirdeği hakkında her söylenilen faydalı bilginin doğru olmadığını vurguladı. Herkes tarafından sıklıkla tüketilen kabak çekirdeğinin faydaları uzun yıllardır bilinen bir bilgidir. Kabak çekirdeği, tansiyonu düşürmek ve kan şekeri seviyesini kontrol altında tutmak için kullanılır. Ama, kabak çekirdeğinin yararları dışında aşırı tüketildiğinde insan vücudu açısından zararları da mevcuttur. İşte kabak çekirdeğinin bilinmeyen zararları...
KABAK ÇEKİRDEĞİNİN BİLİNMEYEN ZARARLARI
- Kabak çekirdeğinin içerisinde bulunduğu özler alerjik reaksiyona neden olabilir ve zararlı olabilecek bazı maddeler içerebilir.
- Kabak çekirdeği özleri büyük bir zehirlenme sorununa neden olmamıştır fakat çekirdek ve kabuğu vücudun bazı maddeleri emmesine önleyen içeriğe sahiptir.
- Kabak çekirdeği alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Özellikle salatalığa veya karpuza alerjiniz varsa mutlaka dikkatli olmalısınız. Belirtiler arasında ishal, mide bulantısı, deri kaşıntısı gibi alerjik reaksiyonlar oluşur. Kabak çekirdeğine alerjisi yüksek miktarda olan insanlar, ölümcül sonuçlarla bile karşılaşabilir.
- İçerisinde aşırı tuz miktarı olan kabak çekirdeklerinin sodyum oranı fazladır. 30 gram tuzla kabak çekirdeğinde 720 mg sodyum bulunur. Bu günlük sodyum ihtiyacının neredeyse yarısı kadardır.
- Kabak çekirdeklerinin ilaçlarla birlikte alınması hakkında herhangi bir açıklama yapılmamış olsa da, anne adaylarının yemesini güvenli kılacak herhangi bir bilgi olmadığı öngörülmüştür.
- Kabak çekirdeği yemek zihni öldürüyor ve gelecek zaman içinde kısırlık gibi bir çok kronik probleme neden oluyor.
- Kabak çekirdeği aşırı ve bilinçsiz tüketildiği zaman kişilerde kilo sorununa neden olabiliyor.
- Cilt sorunu yaşayan kişilerin kabak çekirdeğini tüketirken dikkatli olmaları gerekiyor. Aksi halde ciltte sivilce gibi olumsuzluklara neden olabiliyor.
- Aşırı tüketilmesi halinde kişilerde ishal gibi sorunlara yol açabiliyor.
- Mide rahatsızlığı çeken kişiler kabak çekirdeğini günde bir tutamdan fazla tüketmemeleri öneriliyor.
- Kalori bakımından yüksek olduğu için sağlıklı beslenen kişilerin dikkatli tüketmeleri öneriliyor.
- Bu konuda uyarıda bulunan uzmanlar, alerjik reaksiyona sebep olabileceğini söylüyorlar. Eğer karpuz ya da salatalığa karşı bir allerji durumunuz var ise kabak çekirdeğinden de uzak durmalısınız.
- En büyük zararlarının arasında kısırlık bulunuyor. İlerleyen zamanlarda kısırlık gibi kronik hastalıklara yakalanmak istemiyorsanız kabak çekirdeğini tüketirken aşırıya kaçmamaya dikkat etmelisiniz.