Yağda çözülen bir vitamin olan K vitamini vücudun emmesi için bir yağ kaynağı ile birlikte tüketilmesi gerekiyor. Lahana ya da ıspanak gibi birçok maddede bulunan K vitaminin eksikliği beyin kanamasına bile neden oluyor.
Kan pıhtılaşması, kemik sağlığının korunması ve atardamar, böbrek gibi yumuşak dokularda kalsiyumun birikiminin önlenmesi için ve protein üretimi için bedenimiz K vitamini kullanıyor. Vücut sistemlerinin olması gerektiği gibi çalışmasına yardımcı olan bu vitamin diyabeti önlemeye de yardım ediyor. Yetişkin kadınların günlük olarak 90 mikrogram ve yetişkin kadınların 120 mikrogram K vitaminine ihtiyacı var.
K vitamini zengini besinler nelerdir?
Kırmızı et: B vitaminleri ve protein bakımından yüksek olan kırmızı et aynı zamanda iyi bir K vitamini kaynağıdır. Sığır etinin içindeki yağ K vitaminini korur.
Zeytinyağı: Bir çorba kaşığı zeytinyağının içinde günlük alınması gereken değerin yüzde 9'u olan 8.1 mikrogram K vitamini bulunur. Öte yandan zengin bir E vitamini kaynağıdır.
Havuç: Göz sağlığı için önemli bir besin kaynağı olan havucun içerisinde yeterli K vitamini bulunur. K vitamini yağda çözündüğü için zeytinyağı gibi soslarla birleştirilebilir.
Kaju: Harika bir potasyum deposu olan kaju, günlük K vitamini miktarının yüzde 10’undan daha fazlasını barındırır.
Yaban mersini: Yabana mersini lif, C vitamini ve antioksidan bakımından zengin bir besin kaynağıdır.
Bamya: Çorbalara, yahnilere veya diğer sebze yemeklerine bamya ekleyerek günlük K vitamini değerinizin yüzde 17,4'ünü sağlayabilirsiniz.
Nar suyu: Bir bardak nar suyunda günde almanız gereken K vitamininin yüzde 21,5'i bulunur.
Iceberg marul: Salataların vazgeçilmez malzemesi olan iceberg marul dürümler için lavaş gibi bir ekmek yerine kullanılabilir.
Çam fıstığı: Fosfor ve potasyum kaynağı olan çam fıstığı günlük K vitamini değerinin yüzde 17’sini karşılar.
Ispanak: K vitaminini tek bir porsiyonda almak için ıspanağı tercih edin. Ispanağınızı zeytinyağı veya avokado gibi sağlıklı bir yağla eşleştirin.
Bal kabağı: K, C ve A vitaminleri bakımında zengin olan balkabağı çok iyi bir lif kaynağıdır. Gerek tatlısını gerekse de yemeğini yaparak tüketebilirsiniz.