K vitamini faydaları nelerdir, hangi besinlerde K vitamini bulur? Şeker hastalığını önleyen K vitamini deposu besinler

Vücudumuz için gerekli vitaminlerin eksikliği birçok hastalığa karşı dirençsiz olmamıza neden oluyor. Özellikle kemik sağlığı ve kalp sağlığı söz konusu olduğunda ise K vitaminin önemi ortaya çıkıyor. Pek çok hastalığa karşı savunma ağı ören K vitaminini yönünden zengin olan besinler haberimizde bir araya getirdik.

08.04.2022-17:00 - (Son Güncelleme: 08.04.2022-17:31)

Yağda çözülen bir vitamin olan K vitamini vücudun emmesi için bir yağ kaynağı ile birlikte tüketilmesi gerekiyor. Lahana ya da ıspanak gibi birçok maddede bulunan K vitaminin eksikliği beyin kanamasına bile neden oluyor. 

Kan pıhtılaşması, kemik sağlığının korunması ve atardamar, böbrek gibi yumuşak dokularda kalsiyumun birikiminin önlenmesi için ve protein üretimi için bedenimiz K vitamini kullanıyor. Vücut sistemlerinin olması gerektiği gibi çalışmasına yardımcı olan bu vitamin diyabeti önlemeye de yardım ediyor. Yetişkin kadınların günlük olarak 90 mikrogram ve yetişkin kadınların 120 mikrogram K vitaminine ihtiyacı var.

K vitamini zengini besinler nelerdir?

Kırmızı et: B vitaminleri ve protein bakımından yüksek olan kırmızı et aynı zamanda iyi bir K vitamini kaynağıdır. Sığır etinin içindeki yağ K vitaminini korur. 

Zeytinyağı: Bir çorba kaşığı zeytinyağının içinde günlük alınması gereken değerin yüzde 9'u olan 8.1 mikrogram K vitamini bulunur. Öte yandan zengin bir E vitamini kaynağıdır.

Havuç: Göz sağlığı için önemli bir besin kaynağı olan havucun içerisinde yeterli K vitamini bulunur. K vitamini yağda çözündüğü için zeytinyağı gibi soslarla birleştirilebilir. 

Hangi sebzelerde K vitamini vardır?

Kaju: Harika bir potasyum deposu olan kaju, günlük K vitamini miktarının yüzde 10’undan daha fazlasını barındırır. 

Yaban mersini: Yabana mersini lif, C vitamini ve antioksidan bakımından zengin bir besin kaynağıdır. 

Hangi yiyeceklerde K vitamini var?

Bamya: Çorbalara, yahnilere veya diğer sebze yemeklerine bamya ekleyerek günlük K vitamini değerinizin yüzde 17,4'ünü sağlayabilirsiniz. 

Nar suyu: Bir bardak nar suyunda günde almanız gereken K vitamininin yüzde 21,5'i bulunur. 

Iceberg marul: Salataların vazgeçilmez malzemesi olan iceberg marul dürümler için lavaş gibi bir ekmek yerine kullanılabilir.

Çam fıstığı: Fosfor ve potasyum kaynağı olan çam fıstığı günlük K vitamini değerinin yüzde 17’sini karşılar.

Hangi besinlerde K vitamini bulunur?

Ispanak: K vitaminini tek bir porsiyonda almak için ıspanağı tercih edin. Ispanağınızı zeytinyağı veya avokado gibi sağlıklı bir yağla eşleştirin.

Bal kabağı: K, C ve A vitaminleri bakımında zengin olan balkabağı çok iyi bir lif kaynağıdır. Gerek tatlısını gerekse de yemeğini yaparak tüketebilirsiniz.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal