Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüsün etkileri hala devam ediyor. Bağışıklık sistemine direk saldırıda bulunan koronavirüs, vücudun yaşamsal fonksiyonlarını çöktürüyor. Salgının önüne geçmede en etkili yöntem şüphesiz ki Kovid-19 aşıları. Bunun haricinde salgına karşı kendimizi korumak için sağlıklı beslenmek, vücuda gerekli vitaminleri almakta oldukça önemli.
Bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirmeye dikkat ettiğimiz pandemi sürecinde, sağlığımız için en önemli vitaminlerin başında k vitamini yer alıyor. Yurt dışında yapılan bir araştırmada, Kovid-19 sürecinde vücutta oluşan K vitamini eksikliği ani ölüme neden olabiliyor.
DAHA CİDDİ AKCİĞER HASARI OLUŞTURUYOR
Bilim insanlarına göre, elastik lifleri tahribattan koruyan MGP proteininin aktivitesinden sorumlu K vitamininin eksikliği, koronavirüste daha ciddi akciğer hasarına yol açan önemli faktörlerden biri olmanın yanı sıra, vasküler esnekliğin azalmasına neden olan komplikasyonlara yol açabiliyor.
Vücut, hasarı iyileştirmek için kan damarlarının duvarlarında kan pıhtıları oluşturuyor, bu durum kan dolaşımının bozulmasına ve hatta ani ölüme sebep olabiliyor.
YAĞLI PEYNİR, SÜT VE TEREYAĞI
K vitamini ayrıca, kan damarlarının iç yüzeyini kaplayan hücrelerde sentezlenen ve kan pıhtılaşma sistemini baskılayan protein S'yi aktive ediyor. Bununla birlikte K vitamini eksikliği, Kovid-19'da ciddi komplikasyonlara ve ani ölüme neden olan vasküler hasara ve tromboz oluşumuna yol açabiliyor.
İzvestiya gazetesinin bilim insanlarının bulgularına ilişkin görüşüne başvurduğu Rus uzmanlar, K vitamininin Kovid-19'da önemli bir rol oynayabileceğini kabul ederek, vücudun bu maddenin gerekli normunu korumak için, yağlı peynir, süt ve tereyağının yanı sıra daha fazla yeşil sebze tüketilmesini tavsiye etti.