Evrendeki en büyük ve en eski kara deliklerden birisi tespit edildi. Cambridge Üniversitesi öncülüğünde çalışan uluslararası bir bilim ekibi, Webb Teleskobu'nu kullanarak Büyük Patlama'dan iki milyar yıl sonrasında oluşan devasa bir galaksiyi inceledi. "Pablo’nun Galaksisi" olarak adlandırılan ve merkezinde süper kütleli bir kara delik barındıran bu galaksinin, yıldız oluşumunu durdurduğu, yani "sönmüş" bir galaksi olduğu keşfedildi.
Galaksiyi Adeta Öldürüyor
TRT Haber’de yer alan habere göre; Araştırmalar, bu kara deliğin galaksiden yüksek hızda gaz fırlattığını, bu durumun da galaksinin yeni yıldızlar oluşturmasını engellediğini ortaya çıkardı. Araştırma ekibinin ortak lideri Dr. Francesco D’Eugenio, önceki gözlemlerle bu galaksinin yıldız oluşumunu durdurduğunu bildiklerini, ancak bunun kara delikle olan ilişkisini ancak Webb Teleskobu ile netleştirdiklerini belirtti.
Yıldızların Doğumunu Engelliyor
GS-10578 adlı bu galaksi, Güneş'in 200 milyar katı kütleye sahip devasa bir yapı. İçindeki yıldızların büyük kısmı, yaklaşık 12,5 ila 11,5 milyar yıl önce oluşmuş. Çalışmanın diğer bir yazarı Profesör Roberto Maiolino, "Evrenin bu kadar erken döneminde böylesine büyük bir ölü galaksi görmek oldukça ilginç" diyerek, yıldız oluşumunun hızla durdurulmuş olmasına dikkat çekti.
Webb Teleskobu’nun gözlemleri, galaksinin saniyede bin kilometre hızla büyük miktarda gaz dışarı attığını ve bu gazın galaksinin kütle çekiminden kurtulduğunu gösterdi. Elde edilen bu veriler, süper kütleli kara deliklerin galaksilerdeki yıldız oluşumunu nasıl durdurduğunu anlamada bilim dünyasını ileriye taşıyor.
Yeni Gözlemler Bekleniyor
Araştırmacılar, gelecekte Atacama Büyük Milimetre/Milimetrealtı Dizisi (ALMA) ile yapılacak gözlemlerle, galakside hala yıldız oluşumu için gerekli olan gazın saklanıp saklanmadığını ve kara deliğin çevresindeki etkilerini daha iyi anlayacaklarını belirtiyor.