Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan şiddetli yağış uyarısının ardından İzmir’de öğle saatlerinde yağmur başladı. Kuvvetli yağmurun etkisi ile bazı yollarda su birikintileri meydana geldi. Trafik polisleri ve belediye ekipleri, su birikintilerinden nedeniyle oluşabilecek araç trafiğinin aksamaması adına şehrin ana arterlerinde önlem aldı.
BİR İŞ YERİ SULAR ALTINDA KALDI
Her kuvvetli yağış sonrası sel baskınları görüldüğü İzmir’de, son yağışta yine bir iş yeri sular altında kaldı. Tarihi Kemeraltı Çarşısı'ndaki Küçük Demirhan İşhanı'nı su basması nedeniyle iş yerlerine su dolan esnaf, kendi imkanları ile suyu tahliye etmeye çalıştı.
Kuvvetli yağış nedeni ile iş yerlerine su basan çarşı esnafı, alt yapının yetersiz olduğunu ve her yağışta bu manzaraların yaşandığını ifade ederek bu durumun bir an önce çözülmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Uzmanlar İzmir’de yaşanan su baskınlarını yorumladı.
Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Helil İnay Kınay, İzmir’de yağış sonrası meydana gelen su baskınlarının nedeninin yanlış yapılaşmadan kaynaklandığının altını çizerek ‘Kentteki betonlaşma politikalarına bağlı olarak yeşil alanların kaybı ve ormansızlaşma gibi faktörler sele dönüşüyor’ ifadelerini kullandı.
İZMİR’İN EN BÜYÜK PROBLEMİ YANLIŞ YAPILAŞMA
İzmir'de her yağış sonrası bu tarz durumların yaşandığı belirten Mimar ve Mühendisler Grubu İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi İnşaat Mühendisi Ethem Tatar, ‘İzmir'in en büyük problemi, yapılaşmadan kaynaklanıyor. İzmir'de binalar 'bitişik nizam' adı verilen yapılaşma sistemiyle inşa ediliyor. Yani binalar, tren vagonu gibi birbirine bitişik. Mahalleler birbirine bitişik. İzmir'e yağan yağmur, toprak bulamadığı için yollardan akarak, kotu düşük olan binalara, iş yerlerine yöneliyor. Şehrin yapılaşması 'blok nizam' olsaydı, bu kadar sıkıntı yaşanmayacaktı. 'Blok nizam' olarak adlandırılan bu yapılaşmada, binaların arasının altışar metre açık olması gerekiyor. Yağan yağmur da bu aradaki açık mesafeden akıyor’ şeklinde konuştu.
Bununla birlikte İzmir'de gecekondu sayısının da çok olduğunu ifade eden Tatar, ‘Bu gecekonduların düzenlenmesi lazım. Kentte sırt sırta yapılmış gecekondu bölgelerine iyileştirilme yapılması gerekiyor’ dedi.
SU TOPRAKLA BULUŞAMIYOR
Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Helil İnay Kınay ise kentte yeşil alanların azaldığını ve bu yüzden suyun toprakla buluşamadığı belirtti. Kınay, ‘Kentteki yanlış yapılaşma sel felaketinin en önemli nedeni. Yeşil alanların kaybı ve ormansızlaşma gibi faktörler afete ve sele dönüşüyor. İhtiyaç duyulan araziler üzerinde yanlış kentleşme politikaları uygulandı. Alt yapı eksiklikleriyle birleşince, deniz ve toprakla buluşamayan suyun, sele dönüştüğünü görüyoruz’ ifadelerini kullandı.
MÜHENDİSLİK PLANLAMALARI DOĞRU YAPILMALI
Kuvvetli yağışın İzmir’de oluşturabilecek sel felaketinin önüne geçebilmek için alınması gereken tedbirlerden bahseden Kınay, ‘Arazinin sağlıklı kullanılmalı. Yeşil alan, tarım alanlarımızın ile su kaynaklarımızı korunmalıyız. Bunların sürdürülebilirliğinin sağlanması, kalite ve miktarının korunması çok önemli. Elbette kentleşme, sanayi ve madencilik gibi faaliyetleri olacak; ancak bunların olumsuz bir duruma dönüşmemesi için doğru mühendislik planlamaları yapılmalı’ diye konuştu.