Çin'in Vuhan kentinden yayılan coronavirüs kısa süre içinde dünya üzerinde farklı noktalara da sıçradı. Çin'den sonra virüsten en çok etkilenen ülke ise İtalya oldu. Avrupa'da salgının merkez üssü olan İtalya'da ölüm oranları neredeyse Çin ile aynı seviyeye geldi. Aynı zamanda sağlık sistemi de çökme noktasına gelen İtalya, çareyi diğer ülkelerden yardım istemekte buldu. Yeterli ekipman ve personel kapasitesine sahip olmayan İtalya'ya ise tek yardım eden ülke Çin oldu. Çin, İtalya'ya personel ve 31 tonluk tıbbi malzeme yardımında bulundu.
Avrupa kriz masasına başvuran İtalya için Avrupa Birliği üyesi hiçbir ülke yardım etmedi. Almanya ve Fransa, kendi sınırları içindeki krizi yönetebilmek için tıbbi maske ve koruyucu ekipmanların ihracatını askıya alma kararı aldı. Daha sonra karar biraz gevşetildi.
"AVRUPA DAYANIŞMASI İÇİN İYİ BİR İŞARET DEĞİL"
İtalya'nın AB Büyükelçisi Maurizio Massari konuyla ilgili olarak bir makale yazdı ve "Ne yazık ki tek bir AB ülkesi bile Komisyon’un çağrısına yanıt vermedi. Yalnızca Çin iki taraflı karşılık verdi. Şüphesiz bu Avrupa dayanışması için iyi bir işaret değil." şeklinde ifadelere yer verdi.
"İTALYA YÜZÜNE BİR TOKAT YEDİ"
Lig Partisi lideri Matteo Salvini ise, "İtalya'nın tek ihtiyacı olan şey yardımdı ancak sadece yüzüne bir tokat yedi. Avrupa'dan gelen tek yardım borsa çöküşüne neden olmak." dedi.