Halk arasında oldukça sık görülen it dirseği hastalığı, bilinen adıyla arpacık, gözde meydana gelen oldukça rahatsız edici bir durumdur. Bazı durumlarda ciddi görme bozukluklarına neden olan it dirseği hakkında; it dirseği nedir? İt dirseği tedavisi nasıl olur? Konularının detaylarını sizin için haberimizde bir araya getirdik.
İT DİRSEĞİ NEDİR?
İt dirseği diğer adıyla arpacık, göz kapağında oluşmaktadır. Göz kapağında var olan yağ bezelerinin şişmesi ve yara haline gelmesi ile ortaya çıkmaktadır. Bu bölgede var olan yağ bezeleri sebum meydana getirmektedir. Zamanla tıkanmasıyla da it dirseği meydana gelmektedir. Tabi bu durumun oluşmasını mümkün kılan belirli etmenler bulunmaktadır.
İT DİRSEĞİ NEDENLERİ
-Arpacığın meydana gelmesini sağlayan ve tetikleyen belirli sebepler vardır. Bu sebepler:
-Göz kapağında bulunan yağ bezelerinin zamanla tıkanması
-Gün içerisinde yapılan makyajın yeteri kadar temizlenmemesi ve farklı kişilerin makyaj malzemelerinin kullanılması
-Sıklıkla yağlı yiyecekler ve zararlı yiyecekler tüketilmesi
-Zamanla giderek bağışıklık sisteminin zayıflaması
-Günlük yaşamda yaşanılan sıkıntı ve stres halleri olarak sıralanmaktadır.
İT DİRSEĞİ TEDAVİSİ
İt dirseği iç ve dış olmak üzere iki biçimde meydana gelmektedir. İki üç gün içerisinde geçmediği hallerde tıbbi tedavi için doktora başvurmak lazımdır. İlk olarak meydana gelen arpacığın yapısı belirlenmektedir. Kullanılan tedavide göz için kullanılacak merhemler, temizleyici solüsyonlar ve antibiyotik barındıran göz damlaları vardır. Ayrıca sonradan meydana gelmesini önlemek için ağız yoluyla kullanılabilecek antibiyotik ilaçlarda verilmektedir. Bu tedavilerinde işe yaramaması halinde cerrahi işlem uygulanarak oluşmuş olan it dirseği torbaları alınmaktadır. Gerçekleştirilen tıbbi tedaviye ek olarak evde yapılabilecek methodlar bulunmaktadır. Bunlar arasında:
-Sıklıkla suratın temizlenmesi
-Yapılan makyaj malzemelerinin yüzden tamamı ile çıkartılması
-Rahatsızlık yaşanan aşamada göz makyajı yapılmaması
-Gözlerin kirden ve tozdan muhafaza edilmesi
-Göz temizliğinin özel solüsyonlarla yapılması bulunmaktadır.